Skip to content
-
Subscribe to our newsletter & never miss our best posts. Subscribe Now!
  • https://www.facebook.com/
  • https://twitter.com/
  • https://t.me/
  • https://www.instagram.com/
  • https://youtube.com/
Guncelleme

Guncelleme son dakika haber merkezi

Guncelleme

Guncelleme son dakika haber merkezi

  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
Subscribe
Close

Search

Eğitim

İstanbul’da Su Krizi Derinleşiyor: Yağışlar Yetersiz Kalıyor

By Tolga Doğan
24 Nisan 2026 2 Min Read
İstanbul’da Su Krizi Derinleşiyor: Yağışlar Yetersiz Kalıyor için yorumlar kapalı

İstanbul’da dün sabah saatlerinde etkisini gösteren sağanak yağışlar, caddelerde ve sokaklarda su birikintilerine neden oldu. Nisan ayının ilk günlerinden itibaren zaman zaman yağan yağmurlar, kente kısa süreli bir serinlik sağlasa da, su kaynaklarındaki durum endişe verici seviyelerde kalmaya devam ediyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, baraj doluluk oranlarındaki artış beklenen seviyelerin oldukça altında seyrediyor ve kuraklık tehlikesi hala devam ediyor. Yılın başından itibaren metrekareye düşen 390 kilogramlık yağış miktarı bile, İstanbul’un geniş su havzalarını doldurmaya yetmiyor.

İSKİ verileri, İstanbul’un su rezervlerinde devam eden durağanlık ve gerilemeyi açıkça ortaya koyuyor. 19 Nisan itibarıyla ortalama baraj doluluk oranı yüzde 70,93 olarak kaydedilmişken, 20 Nisan’da bu oran yüzde 70,36’ya geriledi. Son ölçümlere göre ise doluluk oranı yüzde 70,53 olarak belirlendi ve bugün itibarıyla yüzde 70,9 seviyesine yükseldi.

Yalnızca 9 Nisan’da yüzde 69,67 olan doluluk oranı, iki haftalık süreçte etkili yağışlara rağmen sadece yüzde 70,9’a çıkabilmesi, İstanbul’un su krizinin devam ettiğini gösteriyor.

İstanbul Baraj Doluluk Oranları:
– Ömerli Barajı: %93,06
– Darlık Barajı: %87,12
– Elmalı Barajı: %91,37
– Terkos Barajı: %57,33
– Alibey Barajı: %67,28
– Büyükçekmece Barajı: %56,83
– Sazlıdere Barajı: %45,87
– Istrancalar Barajı: %39,42
– Kazandere Barajı: %60,39
– Pabuçdere Barajı: %60,84

İstanbul’un su durumu, geçmiş yılların verileriyle karşılaştırıldığında ciddi bir endişe kaynağı olarak öne çıkıyor. Beş yıl öncesine kadar baraj doluluk oranları yüzde 90 seviyelerinde iken, bugün bu oranlar yüzde 70 bandını aşmakta zorlanıyor. Kar yağışlarındaki düşüş ve barajları besleyen akarsulardaki azalma, kentin su dengesini olumsuz etkileyerek verimliliği azaltıyor.

Baraj doluluk oranı, bir barajdaki mevcut su miktarının toplam kapasiteye oranını ifade eder ve genellikle yüzde (%) cinsinden belirtilir. Bu oran, su kaynaklarının yeterliliğini anlamak adına oldukça önemlidir. Düşük doluluk oranları, kuraklık riskine, yüksek oranlar ise taşkın ihtimaline işaret edebilir.

Baraj doluluk oranı, mevcut su hacminin toplam depolama kapasitesine bölünmesiyle hesaplanır. Örneğin, bir barajın kapasitesi 100 milyon metreküpse ve mevcut su miktarı 50 milyon metreküpse, doluluk oranı yüzde 50 olarak belirlenir. Bu hesaplamalar düzenli ölçümlerle güncellenir ve su yönetimi ile planlaması daha sağlıklı bir şekilde yapılır.

İstanbul’daki baraj doluluk oranları, kentin milyonlarca insanının günlük su ihtiyacını yansıtır ve dolayısıyla kritik bir öneme sahiptir. Doluluk seviyelerindeki düşüş, kuraklık riskini ve olası su kesintilerini gündeme getirmektedir. Yaz aylarında artan su tüketimi ve azalan yağışlar, rezervlerin hızla azalmasına neden olabilir.

Sonuç olarak, İstanbul barajlarının doluluk oranı yalnızca yağış miktarına bağlı değildir; yağışın süresi, yoğunluğu ve baraj havzasının su toplama kapasitesi de önemlidir. Kısa süreli şiddetli yağışlar geçici artış sağlasa da, düzenli kış yağışları ve kar birikimi, barajların su rezervlerini uzun vadede artırmak için kritik öneme sahiptir. Kuraklık riski, baraj doluluk oranlarının yanı sıra, su tüketim alışkanlıkları ve iklim koşullarıyla da değerlendirilmektedir.

Author

Tolga Doğan

Follow Me
Other Articles
Previous

Elektrikli Araçlarda Devrim: 3 Dakikada Şarj Olan ve 600 km Menzil Sunan Uygun Fiyatlı Bataryalar

Next

Yer Altında Tarım Devrimi: 1 Kilometre Derinlikte Yeni Çiftlik Kuruldu

SON YAZILAR

  • EA Sports FC 27 Ultimate Team Yenilikleri Duyuruldu
  • Stoklar yüzyılın en düşük seviyesinde: Alüminyum fiyatlarında yön yukarı döndü
  • Mehmet Uçum, Ertuğrul Özkök’ü hedef aldı, ‘seçim’ mesajı verdi: ‘Görünen o ki Meclis karar alacaktır…’
  • Dijital Türk Lirası Özel Sektörün Denetimine Açılıyor
  • Karadeniz’de üretici taban fiyatın 300 lira olmasını istiyor: Fındıkta kaygılı bekleyiş
  • Oppo Find X10 Ultra’nın Kamerası ve Fiyatı Sızdırıldı
  • Microsoft’tan 8GB RAM hamlesi
  • Türkiye’de her eve giren dev marka milyonlarca dolara Malezyalılara satıldı
  • ABD Uzay Kuvvetleri ve SpaceX Arasında Dev Anlaşma
  • Son dakika… Ankara’da ormanlık alanlara giriş yasağı uzatıldı: Bahçeler dâhil ateş yakılması yasaklandı!

Sayaç

Kategoriler

  • Eğitim (1.207)
  • Ekonomi (119)
  • Haber (479)
  • Sağlık (122)
  • Teknoloji (55)
Copyright 2026 — Guncelleme. All rights reserved. Blogsy WordPress Theme