Ceyhan Nehri’nin rengi siyaha döndü: Balık ölümleri yaşandı

Ceyhan Nehri’nde Kirlilik Alarmı: Balık Ölümleri ve Kötü Koku Endişe Yaratıyor

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinden başlayarak 509 kilometrelik bir alana uzanan ve Akdeniz’de İskenderun Körfezi’ne dökülen Ceyhan Nehri, tarımsal faaliyetlerde kullanılarak Çukurova’ya can suyu sağlıyor. Ancak nehrin kirlilik seviyesi endişe verici boyutlara ulaştı. Adana’nın Yüreğir ilçesinde bulunan Özler Mahallesi’nden geçen nehir suyunda tekrar balık ölümleri yaşandı. Binlerce balığın öldüğü ve kıyıya vurduğu görülürken, aynı suyla narenciye bahçeleri sulanıyor. Ayrıca, nehire yakın noktalarda arıcılık faaliyetleri de sürdürülüyor.

‘NEHİRDEN ZEHİR AKIYOR, ÇOCUKLAR HASTALANIYOR’

Özler Mahallesi Muhtarı Sinan Barçin, geçen yıl da balık ölümleriyle karşılaştıklarını ancak bu yıl durumun daha da kötüleştiğini belirtti. Barçin, “Nehirden zehir akıyor, binlerce balık ölüyor. Bu nehirde balık tutarak geçimini sağlayan insanlarımız var. Narenciye bahçelerimiz Yumurtalık ilçesine kadar bu suyla sulanıyor. Burada yaşayan 10 bin kişi, kötü kokudan rahatsızlık duyuyor ve sağlık problemleri yaşıyor. İçme suyuna da etki ettiğini düşünüyoruz, çünkü çocuklarımız sürekli hasta oluyor. Yetkililerden ve devletimizden yardım bekliyoruz” şeklinde konuştu.

‘SUDAKİ KİRLİLİK YEDİĞİMİZ GIDAYA GEÇİYOR’

Mahalle sakinlerinden teknisyen Halit Yiğit ise durumu şu şekilde değerlendirdi: “Bu su Kahramanmaraş’tan buraya kadar geliyor ve nehirdeki balıklar katlediliyor. Balıkların ölümüne üzülmemiz gerektiğini düşünüyorum. Balıkçılık yapanlar var, bu bölgede narenciye yetiştiriciliği de yapılıyor. Bu kirlilik yediğimiz gıdalara da geçiyor ve bu durum Türkiye genelinde tüm canlıların sağlığını tehdit ediyor. Bu sebeple yetkililerin sesimize kulak vermesini istiyoruz” dedi.

Related Posts

Devlet Bahçeli ‘100 olsun’ demişti! O öneriye AKP’den ret geldi

Kürt sorununun çözümüne yönelik süreç kapsamında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kurulmasını istediği komisyonun 100 kişiden oluşması önerisi, çalışmaların sağlıklı yürümeyeceği gerekçesiyle hem AKP hem muhalefet partileri tarafından kabul görmedi. İşte AKP’nin ve diğer partilerin komisyon önerisi…

Yeryüzü Doktorları gönüllüleri Tanzanya’da sağlık hizmeti verecek

Yeryüzü Doktorları Derneği, gönüllü sağlık ekibiyle gittiği Tanzanya’da, kadın hastalıkları ve doğum ile göz hastalıkları alanlarında muayene ve ameliyatlar gerçekleştirecek.

AKP’li vekilden AKP’li il başkanına çok tartışılacak sözler: Korkunuz varsa evde karınızın yanına oturun

AKP Muğla Milletvekili Kadem Mete, İl Başkanı Haluk Laçin’e tepki göstererek, “Bugüne kadar İl Başkanımızın bütün bakanlık ziyaretleri, tek başına yaptığı ziyaretler, biz milletvekili değilmişiz gibi. Siyaset cesur adamların yapacağı bir iştir. Eğer birilerinden korkunuz varsa Sayın Cumhurbaşkanımız dediği gibi evde karınızın yanına oturun” ifadelerini kullandı.

Binalar için büyük değişim bugün başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”nde yapılan köklü değişiklikler, 30 Haziran 2025 itibarıyla ruhsat alacak tüm binalar için yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de 25 Nisan’da yayımlanan tebliğ, binaların enerji performansını artırmayı ve Türkiye’nin enerji ithalatını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Hamas’la ateşkes görüşmesi: Gazze’deki trajedi sona ermeli

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Gazze’de ateşkesin dillendirildiği bir dönemde Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Muhammed İsmail Derviş ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Görüşmede, Gazze’deki yıkım ve insani trajedi ile kalıcı ateşkes başlıkları masaya yatırıldı.

Bir damla topuk kanıyla hayat kurtaran dernek

28 Haziran Cumartesi ‘Dünya Yeni Doğan Tarama Günü ve Uluslalararası Fenilketonüri” günüydü. PKU Aile Derneği de bu özel günde Anıtkabir’e çıktı.