Bölgede Barış ve Adalet Konferansı: ‘Henüz katliam yaşanmamış olsa da ciddi kaygı duyuyoruz’

İSTANBUL – Suriye’de 61 yıl süren BAAS iktidarının çökmesi ve 13 yıllık iç savaşın ardından, bölgenin yeniden inşası ve Suriye halkının ihtiyaçları tartışılıyor. Bu süreçte, Filistinliler, Kürtler ve Aleviler gibi çeşitli grupların yaşadığı mağduriyetleri de gündeme geliyor.

Bu kapsamda düzenlenen “Bölgede Barış ve Adalet Konferansı” bugün saat 16.00’da Süleyman Seba Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Konferans, Suriye’nin yaşadığı iç savaştan sonra hak ve özgürlükler temelinde demokrasi ve adalet arayışının önemine dikkat çekmeyi hedefliyor.

Suriye’nin yeniden inşası için yardıma ihtiyaç duyduğu belirtilirken, yeni iktidarın selefi ve mezhepçi karakteriyle tahakkümünü kurumsallaştırmaya çalıştığı ifade edildi. Bu durumun, Kürtlerin güvenlik sorunlarının ağırlaşmasına, Filistinlilerin soykırıma maruz kalmasına ve Alevilerin kitlesel kırım riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olduğu belirtildi.

Konferansta dünyanın demokrasi güçlerinin Suriye’nin mağdurlarıyla dayanışmasına olan gereksinim vurgulandı. Ayrıca, Suriye’nin Ortadoğu ve Türkiye’nin birikmiş sorunlarının çözüm imkanları açısından büyük bir öneme sahip olduğu belirtildi.

‘FİLİSTİN’DE 7 EKİM’DE BAŞLAYAN SÜREÇ SURİYE’DE REJİMİN DEĞİŞMESİNE UZANDI’

Levent Tüzel açılış konuşmasında, iktidarın eleştirdiği için insanları gözaltına aldığını belirterek, tutuklamalar yapıldığını, bunun nedeninin ise halkı sindirmek olduğunu söyledi. Tüzel, “Seçimlerde ittifak yapmış, kent uzlaşısı yapmış partilerin belediyelerine kayyum atanıyor, belediye başkanları tutuklanıyor. İktidar bu şekilde ekonomik sorunları görünmez kılıyor, arayışların önüne geçiyor. Demokrasi İçin Birlik bizim safımız. Ülkede barış olsun, demokratik bir ülke olsun diye oluşturduğumuz bir platform. Eşit, laik ve barışçıl bir toplum yaratma mücadelemiz sürüyor. Filistin’de 7 Ekim’de başlayan süreç Suriye’de rejimin değişmesine uzandı. Yanı başımızda cihadist HTŞ, liderliğini ilan etti. Ve şimdi Gazze’yi satın almaktan söz eden Trump ortaya çıktı. Savaş görünüşte bitmiş gibi görünse de birçok belirsizlik ortada duruyor. Suriye’de halkların birlikte söz söyleyeceği ortam oluşmuş değil. Alevilerin ciddi kaygısı olduğuna dair haberler geliyor. Bütün Ortadoğu halklarının önünde bir dayanışma süreci duruyor. Esas itibariyle ‘Öcalan gelsin Meclis’te konuşsun’ dendi. Peş peşe 11 ayda 11 kayyum atandı. Barış ve çözüm olacaksa, bu bir mücadelen geçti” ifadelerine yer verdi.

Moderatör Aydın Deniz ise konferansta, “Henüz katliam yaşanmamış olsa da ciddi kaygı duyuyoruz. Suriye’de yönetim eli kanlı katillere teslim edildi” dedi.

‘BİR TERÖR ÖRGÜTÜNE ÜLKE TESLİM EDİLDİ’

“Suriye’de Aleviler” başlığında akademisyen Hakan Mertcan konuşma yaptı. Mertcan, Edip Cansever’in şiiriyle başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Suriye’de durum bildiğiniz gibi, aralık ayının başından beri daha kötü ama yeni değil. Bir halk Türkiye’de ve Avrupa’nın çeşitli yerlerinde dilenci pozisyona getirildi. Çeşitli azınlık gruplar İslamcı terörist bir gruba karşı mücadele veriyor. Bir terör örgütüne ülke teslim edildi. Suriye’de azınlık topluluklara karşı saldırılar gerçekleşti.”

Related Posts

AKP’li belediye, CHP aleyhine resmi sitesinden paylaşım yaptı

AKP’li Devrek Belediyesi’nin resmi sosyal medya hesabından CHP aleyhinde paylaşım yapıldı.

Özgür Özel’den Sözcü’ye destek

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sözcü TV ve Halk TV’ye verilen ekran karatma cezalarına tepki gösterdi.

Herkesin bildiği hamburgerci kapanıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde, Sacramento şehir merkezinin simgelerinden biri haline gelen Jim-Denny’s lokantası, seksen yılı aşkın bir geçmişin ardından bir kez daha kapılarını kapattı. Lokantanın sahibi N’Gina Guyton, kapanış kararını Salı günü Instagram üzerinden duyurdu.

Hangi ülkelerin nükleer silahı var ve bunları nasıl elde ettiler?

Hangi ülkelerin nükleer silahı var ve bunları nasıl elde ettiler?

Erzurum’da 439 kişi kayıp olarak aranıyor

Erzurum Valisi 2020-2025 yılları arasındaki kayıp aramalarıyla ilgili bilgilendirmede bulundu. Vali, 439 kişinin halen arandığını bildirdi.

Sığınmacılara insani yardım sağlayana ceza!

Hollanda Parlamentosu, sığınmacılar için yeni kısıtlamaları onayladı. Geçici oturma süresi kısaltıldı, aile birleşimi sınırlandı. İnsani yardım sağlayanlara cezai yaptırım tartışma yarattı.