Oyun Oynarken Değil, Çalışırken Öldüler… Staj ve Çıraklık Sigortası Ne Zaman Yasalaşacak?

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağduriyeti Türkiye Gündeminde!

Sosyal güvenlik sistemi Türkiye’de uzun süredir tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bu konulardan biri de staj ve çıraklık sigortası mağduriyeti. Binlerce insan, staj veya çırak olarak çalıştıkları dönemde edindikleri sigorta kayıtlarının emeklilik hesaplarında geçerli olmadığını öğrendiklerinde şaşkınlık yaşıyor.

O gençler sadece öğrenmek için değil, gerçek anlamda çalışmak ve hayata adım atmak için o iş yerlerindeydiler. İş disiplinini sıralarda değil, atölye, sanayi sitesi veya hastane koridorlarında öğrendiler.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na göre yapılan sigorta sadece iş kazalarını kapsıyor. Uzun vadeli sigorta kolları devreye girmediği için, bu süreler emeklilik hesabına dahil edilmiyor. Halbuki bu gençler gerçekten çalıştı, sorumluluk aldı ve üretime katkı sağladılar.

Bazıları staj yaptıkları yerlerde hayatlarını kaybetti. Bu trajediler, stajyer kızın atık kamyonunun altında kalması, çırak gencin torna makinesine sıkışması gibi acı olaylarla sonuçlandı. Bu çocuklar oyun oynamak yerine çalışırken öldü. Ancak o dönemde sigortaları yapıldı ve belgeleri verildi. Bugünse bu belgelerin anlamı kalmadı.

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Dernekleri ve Federasyonları, yıllardır bu konuda çalışmalar yürüterek kamuoyunu bilgilendirdi. Bu yapılar, mağdurların sesi olmayı başardı ve konunun önemini vurguladılar.

Türkiye’nin seçim öncesinde sosyal güvenlik reformları ve vatandaş talepleri ön plana çıkacaktır. Bu süreçte staj ve çıraklık sigortası mağduriyeti de önemli bir konu olmaya devam edecek. Bu mücadele uzun yıllardır sürüyor ve karşılığını mutlaka bulacaktır.

Sağlıklı ve güvenceli bir yaşam dileğiyle…

Related Posts

TZOB Başkanından hükümete çağrı: Çiftçinin borcu faizsiz ertelensin

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklık ve doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçlarının faizsiz bir yıl ertelenmesini talep etti. Ayçiçeği başta olmak üzere birçok üründe ciddi verim kaybı yaşanıyor.

Kredi kartı olanlar dikkat! Resmen açıklandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamını genişletti. Kurumdan yapılan açıklamada, BDDK’nın, bireysel kredi kartları ve ihtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinin 48 ay ile …

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

Rusya’nın en büyük bankası 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Devlet destek verdi! Batmanlı girişimci yıllık 600 ton kültür mantarı üretiyor

Vatani görevini yerine getirdikten sonra memleketine dönen Gördegir, Beşiri ilçesine bağlı Beşpınar köyünde iki odada kültür mantarı üretimine başladı.