1 Mayıs’ın tarihi mücadelesi: Türkiye’de sendikalar alanlara iniyor

1 Mayıs: Emek ve İşçi Bayramı Dünya Çapında Kutlanıyor

İşçilerin günlük çalışma süresinin 8 saate düşürülmesi talebiyle 1856’da başlayan mücadeleden doğan 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında emek ve işçi bayramı olarak kutlanıyor.

Avustralya’nın Melbourne kentinde taş duvar ustaları ve inşaat işçileri, yoğun çalışma süresinin azaltılması talebiyle iş bırakarak 1856’da başlattıkları mücadele ile tarihe damgasını vurdu. ABD’deki işçilerin de 1884’te günlük çalışma saatlerinin azaltılması için talepleri, 1886’da küresel bir boyuta ulaştı. Bu mücadele sonucunda, 1 Mayıs tüm dünyada emekçilerin ortak bayramı ilan edildi.

1923 yılında ilk kez resmi olarak Türkiye’de kutlanmaya başlanan 1 Mayıs, 1977’de Taksim Meydanı’nda yaşanan olaylar sonucu bayram olmaktan çıkarıldı. Ancak, 2009’da “Emek ve Dayanışma Günü” adıyla tekrar resmi tatil ilan edilerek kutlamalarına devam edildi.

Sendikaların Kutlama Programları

1 Mayıs’ı farklı şehirlerde kutlayacak olan sendikalar, çalışma hayatının sorunlarına dikkat çekecek. TÜRK-İŞ, İstanbul Kartal Meydanı’nda gelir vergisi gibi konuları gündeme getirirken, HAK-İŞ Rize’de ÇAYKUR işçileriyle dayanışma içinde olacak.

DİSK ve KESK ise İstanbul Kadıköy’de bir araya gelirken, Memur-Sen Anıtpark’ta, Türkiye Kamu-Sen ise Kolej Meydanı’nda program düzenleyecek.

Türkiye’deki Sendikalı İşçi Oranı

Türkiye’de 16 milyon 864 bin 733 işçiden 2 milyon 524 bin 547’si sendika üyesi. Buna göre işçilerde sendikalaşma oranı yüzde 14,97 seviyesinde bulunuyor. Türk Metal Sendikası, 293 bin 829 üyeyle en fazla üyeye sahip işçi sendikası konumunda.

Related Posts

Bakan Kurum’dan Sazlıdere’deki sosyal konutlarla ilgili açıklama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Arnavutköy’de yapılan konutlara ilişkin, “O konutlar ev sahibi olmayan vatandaşlarımızın ev sahibi olması için yapmış olduğumuz bir çalışma. Alan her bir vatandaşımız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Onların söylediği gibi Araplara veya herhangi bir ülkenin vatandaşına konut satılmış değil.” dedi.

İhtiyaç kredilerinde kısa vadeli faizler yükseldi: İşte 100 bin TL için güncel hesaplamalar

Bankaların ihtiyaç kredisi faizlerinde özellikle kısa vadede ciddi artışlar yaşanıyor. 30 Nisan 2025 itibarıyla 12 ay vadeli kredi seçeneklerinde faiz oranları yüzde 3,89 seviyelerine kadar çıktı. Buna karşın, 24 ve 36 ay gibi daha uzun vadelerde nispeten daha düşük faiz oranları uygulanıyor. Bu gelişmeler, tüketicileri “en uygun ihtiyaç kredisi” arayışına yönlendirdi.

Bakan Göktaş açıkladı: Evlenecek gençlere indirim müjdesi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 8 Nisan’da başvuruları başlayan doğum yardımlarına 287 bin 518 ailenin başvurduğunu açıkladı. Göktaş, “İlk ödemelerimizi Anneler Günü’nün de içerisinde olduğu Mayıs ayında annelerimizin hesaplarına yatıracağız” dedi.

AKP’den Kolin Termik Santraline dev ‘teşvik’ ödemesi! ‘Teşvik değil servet transferi’

Soma Kolin Termik Santrali’ne yapılan teşvik ödemeleri, 2025’te büyük bir artış gösterdi. CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, AKP’nin bu yıl şirkete ödediği teşviklerin bir önceki yıla göre katlandığını belirtti. Yavuzyılmaz, artan ödemeleri “servet transferi” olarak nitelendirdi.

Hava aracı ve parçalarının sertifikasyonuna ilişkin usul ve esaslar belirlendi

Hava aracı ve ilgili ürün, parça ve cihazın uçuşa elverişlilik ve çevresel sertifikasyonuna ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Küresel askeri harcamalar arttı

Küresel askeri harcamalar, jeopolitik gerilimlerin artmasının etkisiyle 2024’te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolarla rekor yeniledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir