Depreme karşı karbon fiber yöntemi

İstanbul için Yenilikçi Deprem Güçlendirme Tekniği: Karbon Fiber

Marmara Denizi’nde 23 Nisan’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’un deprem riskini tekrar gündeme getirdi. Ancak bilim insanları, artık stratejik bir çözüm öneriyor. Üstelik bu çözüm yıllar önce Hatay’da başarılı bir şekilde uygulandı.

Karbon Fiberle Güçlendirilen 49 Yıllık Bina Depremlere Meydan Okuyor

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, karbon fiber güçlendirme tekniği sayesinde 49 yıllık bir binayı depreme karşı daha dayanıklı hale getirdi. Bu teknik, Kahramanmaraş’taki depremi atlattırmış ve binayı yıkımdan korumuştu.

Projenin lideri İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Tan, NTV’ye yaptığı açıklamada, “İnsanları tahliye etmeden ve binayı baştan inşa etmeden, az bir müdahale ile binayı güçlendirebilir miyiz diye arayış içindeydik.” şeklinde konuştu.

2008 Yılında Hatay’da Başarılı Bir Deneme

Mustafa Tan sözlerine şöyle devam etti:

“Deneysel bir bina üzerinde karbon fiber güçlendirme yöntemini uygulayabilir miyiz diye araştırıyorduk ve bu arayışımız, Hatay’da bir binayı güçlendirmemizi sağladı. Önce binada korozyon onarımı yapıp demirleri temizledik, ardından karbon fiber ile kolonları sardık ve bina dış yüzeyini güçlendirdik. Böylece binayı eski sağlamlığına kavuşturduk.”

Bina güçlendirildikten tam 14 yıl sonra iki büyük depremi başarıyla atlattı. 2023’te yaşanan Kahramanmaraş ve Hatay depremleri, güçlendirilen binayı etkilemedi.

Tan, “Sitede toplam 3 blok bulunuyordu. Deprem anında A3 Blok yıkıldı ancak güçlendirdiğimiz blok ayakta kalmayı başardı.” şeklinde bilgi verdi.

Karbon fiber güçlendirme tekniği aynı zamanda maliyet açısından da avantajlı. Tan, “Destek aldığımız 50 bin euroyu harcadık. Kat maliklerinden de katkı alarak toplam maliyeti düşürdük. Güçlendirme projelerinde genel kural, binanın yıkılıp yeniden inşa edilmesi maliyetinin yüzde 20’sini aştığı zaman ekonomik olmamaktadır.” dedi.

Related Posts

Almanya ve Çin arasında uçak krizi: Çin ordusu lazerle hedef aldı

Almanya, Çin savaş gemisinin Kızıldeniz’de görev yapan Alman keşif uçağını lazerle hedef aldığını duyurdu. Berlin, olayın ardından Çin Büyükelçisini Dışişleri’ne çağırdı. Avrupa Birliği, Pekin’in bölgede artan askeri varlığına karşı alarma geçti.

Manavgat Belediyesi’ne ikinci operasyon; 7 kişi daha gözaltına alındı

Manavgat Belediyesi’ne ikinci operasyon; 7 kişi daha gözaltına alındı

Dışişleri Bakanı Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Fidan, 17. BRICS Liderler Zirvesi marjında Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü.

Rusya’dan cephe kayıplarına sansür: Veri akışı durduruldu

Rusya Federal Devlet İstatistik Servisi Rosstat, 5 Temmuz 2025 Cuma günü itibarıyla Rusya’daki ölüm oranlarına ilişkin verileri açıklamayı durdurdu. Rus muhalif yayın organı Meduza’nın haberine göre, Rosstat’ın 2025 yılının Ocak-Mayıs dönemine ait …

Son 6 ayda 336 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2025’in ilk 6 ayında erkekler tarafından öldürülen kadın sayısının 336’ya ulaştığını, 145 kadının ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Almanya’da önde gelen döner tedarik şirketi Birtat’ta çalışan işçiler grevde

Almanya’nın önde gelen döner üretim şirketlerinden Birtat’ta çalışan işçiler, sendika ile işveren arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 3 Temmuz’da greve başladı.