Ekonomi ve enerji kıskacında Merz

Almanya’da Yeni Başbakan Göreve Başladı

Alman hükümeti, Başbakan Friedrich Merz (CDU) liderliğinde Federal Meclis Bundestag’da yemin ederek görevine başladı. Enerji maliyetleri, Ukrayna’daki savaş, oto sanayisindeki kriz, sığınmacı ve şiddet dalgası gibi sorunlarla boğuşan Almanya, yeni başbakandan umutlu. Amerika-Almanya ilişkilerinde önemli bir döneme girildiği düşünülüyor. Ancak yakın gelecekte Amerika ile Almanya arasında gerilimin artabileceği öngörülüyor. Bu gerilimin belirtileri, Almanya Alternatif Partisi AfD’nin anayasaya karşı bir tutum sergilemesi ve Merz’in Ukrayna’ya silah yardımı sözü vermesiyle kendini gösteriyor.

Yeni Bakanlar Güven Vermiyor

Tam da bu noktada Dışişleri Bakanlığı’na atanan Johann Wadephul’un nitelikleri tartışmalı. Wadephul ve diğer kabine üyeleri eleştirilere maruz kalıyor. Bu eleştiriler belki de hükümetin güvenoyu alamamasına yol açtı. Pahalı işgücü ve Rusya’dan ithal edilen enerji maliyetleri arasında sıkışan Almanya’da ekonomi ve enerji bakanlıkları büyük önem taşıyor. Eski Başbakan Olaf Scholz, seçimlerde hezimet yaşayarak hükümette yer alamadı. SPD koalisyonda Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Lars Klingbeil’i temsil ediyor. Koalisyon ortakları arasında güvensizlik hissi ilk tur oylamasında kendini gösterdi. Oylamaya katılmayan milletvekillerinin kimlikleri hala tartışmalı. Çalışma ve Kalkınma Bakanlıkları ile birlikte SPD’li 7 bakan hükümette yer alıyor. Ayrıca hükümette Dışişleri Bakanı Serap Güler de bulunuyor.

Türkiye İle Yeni Sayfa

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, geleneksel uygulamayı bozarak ilk ziyaretini Fransa’ya yaptı. Fransa’daki görüşmelerde Macron ile Amerika ile ilişkiler, Ukrayna Savaşı ve Avrupa Birliği’nin rolü ele alındı. Alman Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Carsten Breuer’un Türkiye ziyareti ise Alman medyasında ‘Türkiye ile yeni dönem’ başlıklarına yol açtı. CDU’nun, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkmasına rağmen Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine odaklanması bekleniyor.

Related Posts

Rümeysa Öztürk bugün hakim karşısına çıkıyor

ABD’de Filistin’e destek verdiği için gözaltına alınan ve 25 Mart’tan itibaren tutuklu bulunan Tufts Üniversitesi’nde Fulbright burslusu doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk bugün hakim karşısına çıkıyor. Mahkeme Öztürk’ün tutukluluğuna itirazı ve kefaletle serbest bırakılması talebini değerlendirecek.

Bir mülakat skandalı da İl Özel İdaresi’nde! İşe AKP’lilerin eşi, oğlu, yeğeni alındı…

Karaman’da İl Özel İdare’nin 29 kişilik daimi işçi alımına bin 800 kişi başvurdu. İşe AKP’lilerin eşi, oğlu, yeğeni alındı.

Almanya’da göçmen kararı: ‘Ulusal acil durum’ ilan edildi

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, sınırları kalıcı olarak kontrol altına almak amacıyla, göç konusunda “ulusal acil durum” ilan etti.

Kaçmaya çalışan 2 FETÖ şüphelisi Edirne’de yakalandı

Edirne’de yurt dışına kaçma girişiminde bulunan, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden işlem yapılan iki şüpheli ile bu kişilere yardım eden zanlı tutuklandı.

DSÖ: Dünya nüfusunun yarısı risk altında

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaptığı son açıklamada gittikçe artan ve yayılan tehlikeye dikkat çekip dünya nüfusunun yarısının risk altında olduğuna vurgu yaptı.

Kuzey Kore’den nükleer karşı saldırı tatbikatı

Kuzey Kore’de düzenlenen atış talimi kapsamında, tüm birimlerin acilen nükleer karşı saldırıya hazır hale getirilmesine yönelik bir tatbikat düzenlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir