Gaziantep’te tartışma yaratan afiş: Kız çocuğuna başörtü, erkek çocuğuna takke!

Gaziantep Aile Yılı Festivali’nde Uzun Süreli Tartışma

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2024 yılını “Aile Yılı” ilan etmesiyle birlikte Türkiye genelinde çeşitli etkinlikler planlanırken, Gaziantep’te düzenlenen “Aile Yılı Festivali” beklenmedik bir tartışmanın merkezine oturdu.

Tanıtım Afişi İle Başlayan Kriz

Gaziantep Valiliği koordinasyonunda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İl Müftülüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen festivalin tanıtım afişi kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Tartışmanın merkezinde, Gaziantep İl Müftülüğü tarafından hazırlanan tanıtım afişindeki görsel yer aldı. Afişte yer alan başörtülü anne ve kız çocuğu ile takkeli baba ve erkek çocuk figürleri, toplumda “tek tip aile” dayatması yapıldığı gerekçesiyle eleştirildi.

CHP’li Öztürkmen: “Bu Afişle Kimler Dışlanıyor?”

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, afişin içeriğine sert tepki göstererek, festivalin toplumun belirli kesimlerini dışlayan bir anlayışı temsil ettiğini söyledi. Öztürkmen açıklamasında şunları dile getirdi:

“Bu etkinlik, aile yılı adı altında düzenleniyor ama afişte çağdaş kıyafetli çocuklara yer verilmemiş. Sadece başörtülü kız ve takkeli erkek çocuk görselleri var. Bu, bizim gibi olmayanlar dışlansın, onlara hayat hakkı tanınmasın demek midir? Bu anlayış, laik ve çağdaş değerlere sahip bireyleri dışlıyor. Kamu kaynakları kullanılarak böyle bir yaşam tarzı dayatması kabul edilemez.”

Etkinlik kapsamında başarılı olan çocuklara Umre ziyareti ödülü verilmesini de eleştiren Öztürkmen, “Kamu kaynaklarıyla neden sadece dini içerikli ödüller dağıtılıyor? Neden Kapadokya, Akdeniz gibi sosyal aktiviteler değil de sadece Umre sunuluyor?” diyerek ödüllendirme sisteminin de sorgulanması gerektiğini belirtti.

“Çocuklar Üzerinden Yaşam Tarzı Dayatması”

Öztürkmen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Toplumu kamu gücüyle dindarlaştırmaya çalışıyorlar. Küçücük çocuklara türban ve takke takılarak bir mesaj verilmeye çalışılıyor. ‘Başını bağlamayan bizden değil’ algısı yaratılıyor. Bu, Cumhuriyet değerlerine, laik eğitime ve toplumsal çeşitliliğe aykırıdır. “Gaziantep İl Müftülüğü, Cumhuriyet ve laiklik karşıtı bir anlayışı yansıtan bu tür uygulamalarla toplumu kutuplaştırıyor. Buna sessiz kalan valilik ve belediye de bu anlayışa ortak oluyor.”

Valilik ve Belediye Sessiz, Muhalefet Etkinliğe Katılmayacak

Tartışmalara rağmen Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nden henüz resmi bir açıklama yapılmadı. CHP’li Öztürkmen ise festival etkinliklerine katılmayacağını duyurdu ve yerel yöneticileri, “bu sakat anlayıştan derhal dönmeye” çağırdı.

“Sayın Vali’yi ve Büyükşehir Belediye Başkanı’nı uyarıyorum: Henüz vakit varken bu hatadan dönün. Bu anlayışa katılmıyoruz, protesto ediyoruz ve alet olmayacağız.”

CHP’li Uğur Kalkan: “Aile Yapısını Değil, Tek Tip Modeli Yansıtıyorlar”

CHP Şahinbey Belediyesi önceki dönem meclis üyesi Uğur Kalkan da benzer eleştirilerde bulundu. Tanıtım materyalinin ideolojik bir çerçeveyle hazırlandığını savunan Kalkan, şu ifadeleri kullandı:

“Gaziantep İl Müftülüğü’nün astığı afişler, toplumun aile yapısını değil; kafalarında oluşturdukları tek tip erkek ve kadın modelini yansıtıyor. Oysa milyonlarca parçalanmış aile varken, onların sosyal ve ekonomik sorunları göz ardı ediliyor. Aileyi korumak istiyorsak, gerçek sorunlara eğilmeliyiz.”

Related Posts

MHP bayramda DEM’e gidecek CHP yok!

MHP’nin Kurban Bayramı için tebrik programı belli oldu. Programda DEM Parti ikinci kez yeralırken CHP ile görüşmeye yer verilmedi

İnternette tehlikeli akım… Sebebi şaşırttı

Sosyal medya platformu TikTok’ta ortaya çıkan “erkeklerde kirpik kesme akımı” dünya genelinde yankı uyandırdı. Daha maskülen bir görünüm elde etmek amacıyla makas veya tıraş makinesiyle kirpik kesen erkekler arasında hızla yayılan bu akım, İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Times’a da konu oldu. Ancak uzmanlar, estetik kaygılarla popülerleşen bu trendin ciddi sağlık riskleri taşıdığı konusunda uyarıyor.

CHP lideri Özel, Ağıralioğlu ile görüştü

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu’nu ziyaret etti.

Almanya’dan İsrail’e Gazze çağrısı: Sivil halk için hayati önemde

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, terör devleti İsrail’in katil Başbakanı Binyamin Netanyahu ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Gazze Şeridi’ne insani yardımın hızlı ve yeterli şekilde ulaştırılmasının, ayrıca bu yardımların sivil halk için güvenli bir biçimde dağıtılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Tarihi eser aracının bagajından çıktı!

Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri, otomobilin bagajında neoklasik döneme ait olduğu belirtilen kadın heykeli ele geçirdi, 3 kişi gözaltına alındı.

Bir yanda katliam bir yanda açlık

Birleşmiş Milletler, Gazze’yi “tüm nüfusun kıtlık riski altında olduğu tek tanımlanmış alan” olarak niteledi.