Güneşli günler göz sağlığı açısından bazı riskleri beraberinde getiriyor: Çocuklarda önlem alın

Yaz ayları, güneşin tadını çıkarmak, denize girmek ve doğada daha fazla zaman geçirmek için uygun bir dönemdir. Ancak bu mevsim, göz sağlığı açısından bazı problemleri beraberinde getirebilir.

Cumhuriyet, yaz aylarında göz sağlığını tehdit eden faktörleri Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi’nden Op. Dr. Gülşah Tezcan ile konuştu. Tezcan, “Gözlerimiz, yazın artan ultraviyole (UV) ışınlarına, klorlu havuz sularına, rüzgâr ve toz gibi çevresel etkenlere karşı daha fazla maruz kalır” ifadelerini kullandı.

Güneş gözlüğü sadece bir aksesuar değildir; aynı zamanda göz sağlığını korumanın önemli bir yoludur. Op. Dr. Tezcan, “UV ışınları, sadece cildimize değil, gözlerimize de zarar verebilir. Uzun vadede katarakt, sarı nokta hastalığı ve pterjiyum gibi hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle yüzde yüz UV korumalı, CE belgeli gözlükler tercih edilmelidir” dedi.

LENSLERE DİKKAT

Deniz ve havuz kullanımında lens kullanan bireylerin özellikle dikkatli olması gerektiğini belirten Tezcan, “Lensle havuza veya denize girmek, gözde ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Klorlu su, göz yüzeyini tahriş ederken mikroorganizmalar kalıcı görme kaybına neden olabilecek enfeksiyonlara yol açabilir. Yüzme sırasında kontakt lensleri çıkarmak, suya dayanıklı yüzücü gözlüğü kullanmak bu riskleri büyük ölçüde azaltır” şeklinde konuştu.

Sıcak hava ve klimaların gözyaşı buharlaşmasını artırarak göz kuruluğuna neden olabileceğine dikkat çeken Tezcan, “Gözlerde batma, yanma, yabancı cisim hissi gibi şikâyetlerle kendini gösteren bu durum, özellikle bilgisayar ve telefon kullanımının da yoğun olduğu bu dönemde daha sık görülür. Göz kuruluğunu önlemek için çevresel faktörlere dikkat edilmeli ve gerekirse suni gözyaşı damlaları kullanılmalıdır” dedi.

Tezcan, çocuklar için yaz aylarında özel önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak, “Gelişim çağındaki gözler UV ışınlarına karşı çok daha hassastır. Bu nedenle çocuklara da UV korumalı güneş gözlüğü taktırılmalı ve açık alanda şapka kullanımı teşvik edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Related Posts

“Yangınlarda Solunum Şikayetleri 3 Katına Çıkıyor”

Yangınlarda solunum şikayetleri 3 katına çıkıyor. Uzmanlar yangın sonrası solunum şikayetlerinin arttığına dikkat çekerek alınması gereken önlemleri anlattı. 

Uzmanından kritik uyarı: Lensle yüzmeyin

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hidayet Erdöl, kontakt lensle denize veya havuza girmenin göz sağlığı açısından ciddi enfeksiyon riskleri barındırdığını vurguladı.

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Yaz tatilinde masum gibi görünen tehlikeler: Çocuklarınızı koruyun!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, yaz aylarında artan sağlık risklerine karşı aileleri uyardı. Tatil sürecinde çocukları güneş çarpmasından enfeksiyonlara kadar birçok tehlikeden korumanın yollarını anlattı.

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

‘Menopoz sonrası kanamalarda her 10 vakadan biri kanser işareti olabilir’

Kadınlarda menopoz sonrası dönemde görülen kanamalar hakkında önemli uyarılarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, postmenapozal kanamanın çoğu zaman masum nedenlere bağlı olabileceğini ancak yüzde 10-15 vakada rahim kanseri gibi ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğini ifade etti.