TZOB Başkanından hükümete çağrı: Çiftçinin borcu faizsiz ertelensin

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar: “Çiftçilerin Borçları 1 Yıl Ertelenmeli”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkede gıda arzının sürdürülebilirliği adına doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin, Ziraat ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz 1 yıl ertelenmesini talep etti.

Bayraktar, hasat döneminde yaşanan tarımsal kuraklıkla ilgili açıklamasında, çiftçilerin verimlerinin yüzde 85’lere ve kuru tarım yapılan tahıl alanlarında ise verimin dekar başına 50 kilogramlara kadar düştüğünü aktardı.

Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu başta olmak üzere, birçok bölgede çiftçilerin maliyetini kurtarmayacağından tarlasına biçerdöver sokamadığını belirten Bayraktar, sulanabilen alanlarda da verimlerin önemli ölçüde düştüğünü ifade etti.

Kuraklık Ayçiçeğini Tehdit Ediyor

Bayraktar, gelecek dönemde hasadı başlayacak ayçiçeğinde de kuraklık tehdidi bulunduğuna dikkati çekerek, 1 Ekim 2024-30 Haziran 2025 dönemini kapsayan 2025 tarım yılı yağışlarının, Marmara Bölgesi’nde yüzde 29 azaldığını bildirdi.

Haziran ayında, Marmara Bölgesi’nin son 54 yılın en düşük yağışını aldığını anımsatan Bayraktar, “Haziran, ülkemizde son 55 yılın en sıcak 4. haziran ayı oldu. Marmara Bölgesi’nde ise ortalama sıcaklıklar, haziranda normalin 1,5 derece üzerinde seyretti. Önümüzdeki dönem, ayçiçeği için kritiktir. Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre, yağış azlığıyla birlikte, aşırı sıcaklıkların ayçiçeği bitkisini strese soktuğu ve bunun verimde düşüşe sebep olmasından endişe duyulduğu bildirildi.” değerlendirmesinde bulundu.

Nisan ayındaki zirai don meyve üretimine, kuraklığın ise buğday, arpa ve mercimek gibi stratejik ürünlere zarar verdiğini hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Ülkemizin gıda arzının sürdürülebilirliği adına, doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenmesini talep ediyoruz. Ayrıca nisandaki zirai don olayından zarar gören çiftçilere sigortaları olmasa da yapılacak olan yardımın kuraklıktan zarar gören çiftçilerimize de yapılmasını istiyoruz.”

Related Posts

Kredi kartı olanlar dikkat! Resmen açıklandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamını genişletti. Kurumdan yapılan açıklamada, BDDK’nın, bireysel kredi kartları ve ihtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinin 48 ay ile …

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

Rusya’nın en büyük bankası 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Devlet destek verdi! Batmanlı girişimci yıllık 600 ton kültür mantarı üretiyor

Vatani görevini yerine getirdikten sonra memleketine dönen Gördegir, Beşiri ilçesine bağlı Beşpınar köyünde iki odada kültür mantarı üretimine başladı.

Bakan ‘bir ilk’ diye açıkladı: Türkiye Pakistan’da doğal gaz ve petrol arayacak

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan ziyaretinde Türk şirketlerinin Pakistan açıklarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde bulunacağını ve bunun bir ilk olacağını açıkladı.