Göçmenler ülkeleri gönderilecek! İki ülke anlaşma imzaladı

Göçmenler tüm Avrupa’da büyük bir gündem. Yasal oturum hakkı bulunmayan göçmenler için İngiltere bir adım attı.

İngiltere, ülkesinde bulunan ve oturum izni olmayan göçmenlerin ülkelerine dönmeleri için bir iş birliğine gitti. İngiltere daha önce de göçmenlerin ülkesine gelmesini özellikle Manş Denizi’ndeki kaçak yolları durdurmak için Fransa ile anlaşma sağlamıştı. Bu gelişmenin üzerinde Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) de yürürlüğe giren düzensiz göçmenlerin iadesine ilişkin anlaşmaya tepki göstererek anlaşmanın, insan hakları açısından etik dışı olduğu ve insan hayatını pazarlık konusu yaptığı eleştirisinde bulunmuştu.

Şimdi İngiltere’nin yeni hedefi Iraklı göçmenler. İngiltere İçişleri Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığından yapılan ortak açıklamada, söz konusu anlaşmanın Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Dan Jarvis ile başkent Londra’ya iki günlük ziyarette bulunan Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in görüşmeleri sırasında imzalandığı belirtildi.

Açıklamada, anlaşmanın, Iraklı göçmenlerin iade süreçlerini hızlandırmayı ve sınır güvenliği işbirliğini güçlendirmeyi amaçladığı kaydedildi.

İki ülke arasındaki işbirliğinin, küçük botlarla Manş Denizi’ni geçen göçmen sayısını azaltmaya ve insan kaçakçılığı şebekelerini zayıflatmaya yönelik olduğu vurgulanan açıklamada, Mart 2025’te sona eren 12 aylık dönemde İngiltere’ye küçük botlarla gelen Iraklıların sayısının 2600’den 1900’e düştüğü ve bunun işbirliğinin etkisini gösterdiği ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakan Jarvis, “Güvenlik, kalkınma ve göç alanlarında birlikte çalışarak hem ortak çıkarlarımızı koruyor hem de organize suç ve düzensiz göç gibi ortak tehditlerle mücadele ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere ile Irak arasında, geçen yıl sınır güvenliği ile organize suç ve insan kaçakçılığıyla mücadele amacıyla 800 bin sterlinlik bir anlaşma imzalanmış, bu kapsamda Irak güvenlik birimlerine eğitim ve kapasite geliştirme desteği sağlanmıştı.

Çocuklarıyla şişme bot kullanarak İngiltere’ye girmeye çalışan göçmenler.

İNGİLTERE, FRANSA İLE DE GÖÇMEN İADE ANLAŞMASI İMZALAMIŞTI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un geçen ay Londra’ya yaptığı ziyarette de İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile üzerinde mutabık kaldıklarını duyurduğu düzensiz göçmenlerin iki ülke arasında takasını öngören anlaşma 5 Ağustos itibarıyla yürürlüğü girmişti.

Anlaşma, Manş Denizi üzerinden yasa dışı yollarla İngiltere‘ye ulaşan düzensiz göçmenlerin Fransa’ya geri gönderilmesini, buna karşılık İngiltere’nin de gönderdiği kadar düzensiz göçmeni gerekli koşulları sağlaması halinde ülkeye kabul etmesini öngörüyor.

Anlaşma, Fransa aleyhine olduğu gerekçesiyle bazı Fransız siyasetçilerin tepkisini çekmişti.

Related Posts

Simsiyah dumanlar yükseldi: Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı’nda yangın

Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı yemekhanesinde 2 ayrı blokta henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın söndürme çalışmaları devam ediyor.

Milyonları ilgilendiriyor: Servis ücretleri katlanacak

Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeyle okul servislerinde belediye tarifesi zorunlu oldu. İSAROD, İstanbul’da servis ücretlerine yüzde 50, personel servislerine yüz 100 zam talep ederken söz konusu talep kabul edilirse yeni ücret ne olacak?

CHP’li Asu Kaya’dan HÜDA PAR’a tepki: Ortaçağ zihniyetine hiçbir kadın alet olmayacak

CHP’li Asu Kaya’dan HÜDA PAR’a tepki: Ortaçağ zihniyetine hiçbir kadın alet olmayacak

Milli Takım zor maçta galip

Ergin ataman önderliğinde Türk milli takımı basketbolda dünyanın en önemli takımı Litvanya’yı deplasmanda 84-81 yendi. Avrupa Şampiyonası öncesi moral buldu…

Canlı yayında acı son: Yayıncı hayatını kaybetti

Ünlü yayıncı Jean Pormanove, Fransa’da yaptığı yayın sırasında uykusunda hayatını kaybetti. O anlar binlerce kişi tarafından izlenirken, olay sonrası savcılık otopsi kararı aldı.

Selçuk Özdağ’dan TBMM’ye “Sahte Diploma” alarmı: 400’den fazla kişi devlet kadrolarında mı?

Yeni Yol Grubu Grup Başkanvekili ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, sahte diploma ve unvan iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Özdağ, kamuoyunda büyük yankı uyandıran iddialara ilişkin TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve kabine üyelerine yazılı soru önergeleri sundu.