ABD Dışişleri Bakanı, Trump’ın ticari ve siyasi olarak saldırdığı ülkelerle G7 masasına oturdu

G7 Dışişleri Bakanları, Trump’ın Politikaları Gölgesinde Bir Araya Geldi

Kanada’da gerçekleşen G7 ülkeleri dışişleri bakanlarının toplantısı, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna politikası ve ticaret tarifeleri konularında yaşanan gerginliklerin gölgesinde başladı.

ABD, Britanya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Avrupa Birliği temsilcilerinin katıldığı zirvede, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun Suudi Arabistan’daki Ukrayna-Rusya savaşıyla ilgili barış görüşmelerine dair bilgi vermesi bekleniyor.

Kiev, 30 günlük ateşkesi destekleme sözü vermişti ancak ülkelerin ortak bir bildiri üzerinde anlaşmakta zorlandığı bildirildi.

Ticaret tarifeleri ve basın açıklamalarıyla baskı yapılan Kanada’daki toplantıda, Rubio’ya gergin bir atmosferin bekleniyor.

Tarifeler Sonrası İlk Buluşma

ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği yüzde 25 gümrük vergisi, Kanada ve Avrupa Birliği’nin hızlı bir şekilde misilleme yapmasına neden oldu.

Washington, Rusya’nın yasadışı petrol taşımacılığına karşı ayrı bir açıklama yapması durumunda Ukrayna konusunda belirli kırmızı çizgiler belirledi.

Aynı zamanda Çin’e karşı daha sert bir tavrın benimsenmesini talep etti. Rubio, ABD’nin süreci ileriye götürmek için bir G7 bildirisi hazırlanması gerektiğini savundu.

Diplomatik kaynaklara göre, Suudi Arabistan’daki olumlu gelişmelerin en azından Ukrayna müzakerelerini yumuşatabileceği belirtiliyor.

Peki Ya Ukrayna?

Trump, göreve başladığı günden bu yana Ukrayna konusunda daha mesafeli bir politika izleyerek müttefiklerden daha fazla yük paylaşmalarını ve Moskova ile ilişkileri geliştirmeye çalıştı.

Amerika’nın güvenlik garantilerine büyük ölçüde bağımlı olan ülkelerin bile Washington’un yeni yaklaşımından rahatsız olduğu belirtildi. Ironik bir şekilde bir Avrupalı diplomat, yaşanan gerginlikleri “Belki G8’e geri dönülmeli” diyerek yorumladı.

Trump, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesi nedeniyle G8’den çıkarılmasının üzerinden 11 yıl geçtikten sonra tekrar gruba alınabileceğini öne sürdü.

Trump’ın Kanada’ya karşı sert açıklamaları ve tüm ithalatı kapsayan tarifeler tehdidi, Kanada ile ABD arasındaki ilişkileri tarihi bir düşük seviyeye taşıdı.

’51. Eyalet’ Toplantıya Katılıyor

Trump’ın Kanada’yı ABD’nin 51. eyaleti yapma fikri, Ottawa’da büyük tepki topladı. Rubio, ”Bu toplantıda tüm bu konulara odaklanacağız. Toplantının amacı Kanada’yı ele geçirmek değil” diyerek gerilimi hafifletmeye çalıştı.

Ancak Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Joly, ABD’ye karşı sert bir tutum sergileyeceğini belirterek, ”Tarifeler konusunu her toplantıda gündeme getireceğim ve Avrupalılarla ortak bir yanıt koordinasyonu sağlayarak Amerika’ya baskı yapacağım” dedi.

Avrupalı diplomatlar, G7 toplantısını ABD dış politikasındaki etkisini değerlendirmek için bir fırsat olarak görüyor.

ABD’nin dış politika kararlarında farklı isimleri sürece dahil etmesi, müttefikleri arasında endişe yaratmış durumda.

Related Posts

AKP’li vekilden AKP’li il başkanına çok tartışılacak sözler: Korkunuz varsa evde karınızın yanına oturun

AKP Muğla Milletvekili Kadem Mete, İl Başkanı Haluk Laçin’e tepki göstererek, “Bugüne kadar İl Başkanımızın bütün bakanlık ziyaretleri, tek başına yaptığı ziyaretler, biz milletvekili değilmişiz gibi. Siyaset cesur adamların yapacağı bir iştir. Eğer birilerinden korkunuz varsa Sayın Cumhurbaşkanımız dediği gibi evde karınızın yanına oturun” ifadelerini kullandı.

Binalar için büyük değişim bugün başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”nde yapılan köklü değişiklikler, 30 Haziran 2025 itibarıyla ruhsat alacak tüm binalar için yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de 25 Nisan’da yayımlanan tebliğ, binaların enerji performansını artırmayı ve Türkiye’nin enerji ithalatını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Hamas’la ateşkes görüşmesi: Gazze’deki trajedi sona ermeli

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Gazze’de ateşkesin dillendirildiği bir dönemde Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Muhammed İsmail Derviş ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Görüşmede, Gazze’deki yıkım ve insani trajedi ile kalıcı ateşkes başlıkları masaya yatırıldı.

Bir damla topuk kanıyla hayat kurtaran dernek

28 Haziran Cumartesi ‘Dünya Yeni Doğan Tarama Günü ve Uluslalararası Fenilketonüri” günüydü. PKU Aile Derneği de bu özel günde Anıtkabir’e çıktı.

Yurt dışından dönen Özel’e partililerden karşılama

Yurt dışı temaslarını tamamlayarak yurda dönen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i İstanbul Havalimanı’nda partililer karşıladı.

Dev şirketler üreticiden sütü toplayıp parasını ödememiş

Hayvan üreticileri piyasanın eline terk edilmişken; dev şirketlerden Pınar Kütahya’da, Torku da Konya’da topladığı sütün parasını dahi ödemedi.