Böyle bir şey olabilir mi ya?

Özel Okullardaki Fahiş Zam Tartışmaları Devam Ediyor

Son günlerde özel okullardaki yüksek zamlar gündemi meşgul ederken, Sabah gazetesi yazarı Mevlüt Tezel, bugünkü yazısında “Böyle bir şey olabilir mi ya” diyerek, bir velinin yaşadıklarını dile getirdi.

Tezel’in yazısına göre; geçtiğimiz yıl Kazım Yiğit Akalın adlı bir veli, çocuğunun gittiği özel okulda yaşanan yüksek zammı sosyal medyada şu tweet’le eleştirmişti:
“Bilfen 1. Sınıf ücretlerini açıkladı: Yemek dahil 640 bin TL. Geçen sene o günkü kur ile 13.500 USD, bugün ise 21.300 USD. Bir senede dolar bazında yüzde 58 zammın izahı yok. Dünyanın hiçbir yerinde USD bazında böyle bir kazanç da yok. Fırsatlar ülkesi!”

Tezel, bu tweet’in sosyal medyada geniş yankı bulduğunu belirterek, “Ancak bu eleştiriyi okul dikkate almış olacak ki, Akalın çocuğunun kaydını yenilemediğini duyurdu: “Geçen sene gündeme getirdiğimiz için Bilfen çocuğumun kaydını yenilemedi, yani bir nevi okuldan attı… Marka değerlerine çok zarar vermişiz, üst yönetimin kesin talimatıymış, kesinlikle kayıt yenilenmeyecekmiş.” Böylece diğer velilere de gözdağı vermiş oldular.” şeklinde konuştu.

Özel Okullarda Yapılan Yüzde 250’lik Zam Konuşuluyor

Tezel yazısına şöyle devam etti:

“Bilim irfan yuvası olması gereken bir okul, bir velinin en doğal eleştirisini okuldan atma gerekçesi olarak kabul ediyor!
Bu nasıl bir anlayış?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yanlış uygulamaya karşı bir önlem alması gerekiyor.
Okul şimdi marka değerine zarar verdi denilebilir ama reklamın kötüsü olmaz!
Bazı veliler sadece çocuklarının o okulda okuduğunu söylemek için kayıt yaptırıyorlar.
Evet, her şey arz-talep dengesiyle ilgili olabilir ama devletin belirlediği tavan ücretlere rağmen, 2025-2026 sezonunda bazı okulların yaklaşık yüzde 250 zam yaptığı konuşuluyor.”

MEB’in Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre özel okullar gelecek yıl en fazla yüzde 54,8 oranında zam yapabilir.
Kıyafet ve etüt gibi hizmetlerin zam oranı ise en fazla yüzde 49,8 olabilir.
Peki, yüzde 250 zammı nasıl yapıyorlar?

Bu sorunun yanıtı ise Milliyet yazarı Zafer Şahin’in şu açıklamasında gizli:
“150 bin lira yemek parası isteyen okullara bir soru: El kadar çocuklar okullarda günde 1000 liralık yemek mi yiyor? Pes.” Yani okullar, yemek, kıyafet, kitap, kırtasiye, servis ücretlerine astronomik zamlar yaparak yüzde 250 fiyat artışına ulaşıyorlar! “Bu parayı veremeyen devlet okullarına yollasın” diyebilirsiniz.
Bazı aileler büyük fedakârlıklar yaparak çocuklarını özel okullara göndermek istiyor. Ancak yeni zamlar artık bu fedakârlığı imkansız hale getiriyor.
Eskiden karı-koca memur bir çift rahatlıkla çocuklarını özel okula gönderebiliyordu. Ancak şu anki fiyatlar sadece zenginlerin karşılayabileceği seviyeye ulaştı! Bu da eğitimde fırsat eşitliğini tehdit ediyor.
Diğer sektörlerde fırsatçıları eleştirirken, özel okullardaki fırsatçı uygulamaları önlemek için MEB’in harekete geçmesi gerekmektedir.”

Related Posts

AKP’den Kolin Termik Santraline dev ‘teşvik’ ödemesi! ‘Teşvik değil servet transferi’

Soma Kolin Termik Santrali’ne yapılan teşvik ödemeleri, 2025’te büyük bir artış gösterdi. CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, AKP’nin bu yıl şirkete ödediği teşviklerin bir önceki yıla göre katlandığını belirtti. Yavuzyılmaz, artan ödemeleri “servet transferi” olarak nitelendirdi.

Hava aracı ve parçalarının sertifikasyonuna ilişkin usul ve esaslar belirlendi

Hava aracı ve ilgili ürün, parça ve cihazın uçuşa elverişlilik ve çevresel sertifikasyonuna ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Küresel askeri harcamalar arttı

Küresel askeri harcamalar, jeopolitik gerilimlerin artmasının etkisiyle 2024’te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolarla rekor yeniledi.

Yalnızca afet sonrası çözüm olarak görülen konteynerler seçenek haline geldi: Yurttaş çare arıyor

Bir yandan artan fiyatlar nedeniyle konut alamayan diğer yandan deprem nedeniyle güvensiz binalarda yaşamak istemeyen vatandaşın prefabrik konuta ilgisi arttı.

Yatırım hazırlıkları ve işbirlikleri savunma ve havacılık şirketlerine yaradı

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin savunma yatırımlarını artırma kararı alması ve Türkiye ile de bu kapsamda işbirlikleri yapılması, hem küresel hem yurt içindeki savunma şirketlerinin hisselerinde kayda değer yükselişler olmasını sağladı.

Avrasya Tüneli, dünyada Mavi Nokta Sertifikası alan ilk proje oldu!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin dünyada Mavi Nokta Ağı Sertifikası’nı alan ilk ulaştırma projesi olduğunu duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Ülkemizden de ilk defa bir proje Mavi Nokta Ağı Sertifikası aldı. Avrasya Tüneli aynı zamanda dünya genelinde sertifikasyon sürecini başarıyla tamamlayan ilk dört projeden biri oldu.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir