CHP’li Ersever’den artan et ithalatına tepki: ‘Çiftçimizin kazanması gereken para yabancı çiftçinin cebine girdi’

CHP Milletvekili Aliye Timisi Ersever, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya İthalat Sorusu Yöneltti

Geçen yıl aralık ayında, CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yöneltilmesi için bir soru önergesi verdi. Ersever, et ithalatına ilişkin verilerin açıklanmasını istedi.

Bakanlık tarafından verilen yanıta göre; Türkiye’de büyükbaş hayvan varlığı 2002-2023 döneminde yüzde 67 artarak, kırmızı et üretimi ise yüzde 206 arttı. Ülkenin büyükbaş hayvan varlığında Avrupa Birliği ülkeleri arasında birinci sırada olduğu belirtildi. Ayrıca dünya genelinde sığırda 21’inci, koyunda 7’inci, keçide 22’inci sırada yer aldığı açıklandı.

Türkiye’nin tavuk eti üretiminde 9, tavuk yumurtası üretiminde 10, tavuk eti ihracatında 5, tavuk yumurtası ihracatında 3. sırada olduğu belirtildi. Bakanlık, ülke genelinde tüketim amaçlı kanatlı eti, yumurta ve canlı kanatlı hayvan ithalatının yapılmadığını, sadece damızlık amacıyla ithalata izin verildiğini açıkladı. Ayrıca, 2024 yılı kayıtlarında 1.519.477 adet hayvancılık işletmesinin bulunduğu belirtildi.

Üretim, Tüketimin Gerisinde Kalıyor

Ersever, Cumhuriyet’e verilen yanıtları değerlendirirken, hayvancılığın her geçen yıl gerilediğini ve vatandaşın et alamaz duruma geldiğini belirtti. Kişi başına et tüketiminin 2002 yılında 6 kilogram iken, 2023 yılında 17 kilograma yükseldiğini ifade etti.

‘Beslenme Sorunu Derinleşiyor’

Yetersiz tarım ve hayvancılık politikalarının Türkiye’yi ithalata bağımlı hale getirdiğini vurgulayan Ersever, kişi başına kırmızı et tüketiminin yıllık 16,6 kilogram iken OECD ülkelerinde 34,8 kilogram, Avrupa’da ise 34,5 kilogram olduğunu söyledi. Bu durumun dışa bağımlılığı artırdığını ve beslenme sorununu derinleştirdiğini belirtti.

‘İthal Ete Ödenen Bedel 1 Milyar 200 Milyon Doları Buldu’

Ersever, AKP’nin tarım ve hayvancılığı bitirdiğini ve Türkiye’nin 2002 yılında neredeyse hiç et ithal etmediği, ancak 2023 yılında 310 bin ton et ithal ettiğini ve bunun için 1 milyar 200 milyon dolar ödeme yaptığını dile getirdi. Et ve Süt Kurumu’nun 2023 faaliyet raporuna göre, kurumun 43 bin ton et ve 74 bin 554 baş canlı hayvan ithal ettiği açıklandı.

Vatandaşın et alamaz duruma geldiğini belirten Ersever, bu durumun emeklilerin alım gücünün azaldığını ve sağlıklı beslenme imkanlarının kısıtlandığını gösterdiğini ifade etti.

Paranın Yabancı Çiftçilere Gitmesine Son Verilmeli

Ersever, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı yerli üretimi desteklemeye ve ithalata bağımlılığı azaltmaya yönelik politikalar geliştirmeye çağırdı. Mevcut tarım ve hayvancılık politikalarının yetersiz olduğunu ve üreticinin gerektiği kadar desteklenmediğini belirterek, Türkiye’nin ithalat sorununa çözüm bulunmasını talep etti.

Related Posts

Devlet Bahçeli ‘100 olsun’ demişti! O öneriye AKP’den ret geldi

Kürt sorununun çözümüne yönelik süreç kapsamında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kurulmasını istediği komisyonun 100 kişiden oluşması önerisi, çalışmaların sağlıklı yürümeyeceği gerekçesiyle hem AKP hem muhalefet partileri tarafından kabul görmedi. İşte AKP’nin ve diğer partilerin komisyon önerisi…

Yeryüzü Doktorları gönüllüleri Tanzanya’da sağlık hizmeti verecek

Yeryüzü Doktorları Derneği, gönüllü sağlık ekibiyle gittiği Tanzanya’da, kadın hastalıkları ve doğum ile göz hastalıkları alanlarında muayene ve ameliyatlar gerçekleştirecek.

AKP’li vekilden AKP’li il başkanına çok tartışılacak sözler: Korkunuz varsa evde karınızın yanına oturun

AKP Muğla Milletvekili Kadem Mete, İl Başkanı Haluk Laçin’e tepki göstererek, “Bugüne kadar İl Başkanımızın bütün bakanlık ziyaretleri, tek başına yaptığı ziyaretler, biz milletvekili değilmişiz gibi. Siyaset cesur adamların yapacağı bir iştir. Eğer birilerinden korkunuz varsa Sayın Cumhurbaşkanımız dediği gibi evde karınızın yanına oturun” ifadelerini kullandı.

Binalar için büyük değişim bugün başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”nde yapılan köklü değişiklikler, 30 Haziran 2025 itibarıyla ruhsat alacak tüm binalar için yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de 25 Nisan’da yayımlanan tebliğ, binaların enerji performansını artırmayı ve Türkiye’nin enerji ithalatını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Hamas’la ateşkes görüşmesi: Gazze’deki trajedi sona ermeli

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Gazze’de ateşkesin dillendirildiği bir dönemde Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Muhammed İsmail Derviş ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Görüşmede, Gazze’deki yıkım ve insani trajedi ile kalıcı ateşkes başlıkları masaya yatırıldı.

Bir damla topuk kanıyla hayat kurtaran dernek

28 Haziran Cumartesi ‘Dünya Yeni Doğan Tarama Günü ve Uluslalararası Fenilketonüri” günüydü. PKU Aile Derneği de bu özel günde Anıtkabir’e çıktı.