Çikolata kistleri masum değil; bağışıklık sistemi hastalıklarına yakalanmayı artırıyor

Çikolata Kisti Bağışıklık Sistemi Hastalıklarının Riskini Artırıyor

BBC tarafından aktarılan habere göre, Oxford Üniversitesi’nden araştırmacıların da dahil olduğu bir ekip, İngiltere Biyobankası’ndan elde edilen verilerle 8 binden fazla çikolata kisti vakası ve 64 binden fazla bağışıklık sistemi hastalığını analiz etti.

Yapılan araştırmada, romatoid artrit, çölyak hastalığı ve multipl skleroz gibi bağışıklık sistemi hastalıkları ile çikolata kistleri arasında güçlü genetik bağlantılar bulunduğu belirlendi.

Elde edilen verilere göre, çikolata kisti bulunan kadınlarda, otoimmün hastalık geliştirme riski yüzde 30 ila 80 arasında artış gösteriyor. Bu durumda, vücut kendi dokularına karşı bağışıklık sisteminin yanlışlıkla saldırması söz konusu olabiliyor.

Araştırmacılar, elde edilen bulguların farklı hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek ilaçların keşfi ve kombine tedavilerin geliştirilmesi açısından umut verici olduğunu belirtti.

Oxford Üniversitesi Kadın ve Üreme Sağlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Krina Zondervan, araştırmanın hastalık biyolojisi konusunda önemli bilgiler sağladığını vurgulayarak, “Çikolata kisti ile osteoartrit ve romatoid artrit gibi hastalıklar arasında biyolojik bir bağlantı kurduk.” şeklinde konuştu.

Çikolata kisti, rahim zarındaki hücrelere benzer hücrelerin vücudun diğer bölgelerinde büyümesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur ve İngiltere’de yaklaşık 1,5 milyon kadında görülmektedir.

Çikolata kistinin belirtileri arasında şiddetli ağrı ve aşırı yorgunluk bulunmaktadır.

Related Posts

ChatGPT bu kez alışverişe el attı: Yeni bir özellik sunuyor

ChatGPT’ye alışveriş özelliği geliyor. OpenAI’nin yeni alışveriş özelliği, kullanıcıların belirli ürünler hakkında tavsiye istemesi durumunda “zenginleştirilmiş” sonuçlar sunabilecek.

Büyük yarı iletken savaşı yaklaşıyor: Intel, yeni yol haritasını paylaştı

Intel, yarı iletken üretiminde TSMC ile arasındaki mesafeyi kapatmak için agresif bir yol haritası açıkladı. Şirketin yaptığı yeni duyuruya göre, 14A üretim süreci 2027’de risk üretimine girecek; 18A sürecinin yeni performans odaklı türevleri olan …

Meta’dan iPhone ve iPad’e özel yapay zekâ hamlesi: Meta AI uygulaması yayında

Meta, Llama 4 tabanlı ilk bağımsız yapay zekâ sohbet uygulamasını iOS kullanıcılarıyla buluşturdu. Meta AI, kişiselleştirilmiş yanıtlar, sesli sohbet, görüntü oluşturma ve sosyal etkileşim gibi güçlü özellikleriyle dikkat çekiyor.

ChatGPT ile alışveriş yapmak mümkün hale geliyor

ChatGPT’nin farklı alanlarda kullanımı artarken, bu sefer de aramalarda artık ürün tavsiyeleri de gösterilmeye başlandı.

ASELSAN 2025’e güçlü başladı: İlk çeyrekte hasılat 22,8 milyar TL’yi aştı!

ASELSAN, 2025 yılının ilk çeyreğine ait enflasyon muhasebesi uygulanmış finansal sonuçlarını açıkladı. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde, şirketin yılın ilk üç ayında elde ettiği hasılatın bir önceki yılın aynı dönemine göre …

Yeni Gmail özelliği milyonlarca E-posta kullanıcısını saldırıya açık bırakıyor

Yapay zeka destekli kimlik avı saldırıları kapsamında kullanıcılar meşru davetlerin nasıl göründüğünü bilmediğinden mağdur oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir