Çin’den denizaltı uzay istasyonu: 2 bin metre derinlikte!

Güney Çin Denizi, bilimsel açıdan olduğu kadar Çin için jeopolitik olarak da büyük önem taşıyor.

South China Morning Post’un haberine göre, Pekin yönetimi, Güney Çin Denizi’nde bir “uzay istasyonu” inşasına onay verdi.

Bu istasyon ya da denizaltı, 2 bin metre derinlikte konumlanacak ve sadece bilimsel bir merkez değil, aynı zamanda jeopolitik bir stratejik nokta olacak.

Zengin doğal kaynakları barındıran Güney Çin Denizi, birçok ülkenin hak iddia ettiği bir bölge.

2030’DA FAALİYETE GEÇMESİ PLANLANIYOR

Araştırma istasyonunun yaklaşık 2030 yılında hizmete girmesi ve 6 araştırmacıya kadar barındırabilmesi planlanıyor. Bilim insanları burada bir aya kadar kalabilecek.

Araştırmacılar tarafından “denizaltı uzay istasyonu” olarak adlandırılan bu yapı, özellikle “soğuk kaynaklar” olarak bilinen deniz tabanı çıkışlarını incelemek için kullanılacak.

Bu kaynaklar, sıcak su bacalarının aksine, ısıtılmamış ancak genellikle metan içeren suyun deniz tabanından dışarı çıktığı yerlerdir.

Bu noktalarda genellikle “metan hidrat” veya “yanıcı buz” olarak adlandırılan bir madde bulunur.

Bu, metan gazı moleküllerinin su moleküllerinden oluşan bir kafes içinde hapsolduğu, buz benzeri bir bileşiktir.

Bu madde, yüksek basınç ve düşük sıcaklıklarda, özellikle denizlerin derin bölgelerinde oluşur.

ENERJİ ÜRETİMİNDE YAKIT OLARAK KULLANILABİLİR

Metan hidrat, doğalgazın ana bileşeni olan metanın potansiyel olarak devasa bir kaynağını oluşturur ve enerji üretiminde yakıt olarak kullanılabilir.

70 MİLYAR TONDAN FAZLA OLABİLİR

Sadece Güney Çin Denizi’nde 70 milyar tondan fazla metan hidrat bulunduğu tahmin ediliyor ki bu, Çin’in kara üzerindeki petrol ve gaz rezervlerinin neredeyse yarısına denk geliyor.

Ayrıca, deniz tabanında kobalt, nikel ve mangan gibi nadir mineraller de bulunuyor. Bu minerallerin konsantrasyonu, karadaki madenlere kıyasla üç kat daha yüksek olabilir.

İSTASYON, FİBER OPTİK KABLOYLA ANA KARAYA BAĞLANACAK

Bilim insanlarına göre, derin deniz istasyonunun inşasına “yakında” başlanacak. Planlara göre istasyon, insansız denizaltılar ve yüzeydeki gemilerle entegre çalışacak ve böylece “dört boyutlu bir izleme ağı” oluşturulacak. Ayrıca, istasyonun anakaraya fiber optik kablo ile bağlanması planlanıyor.

Bu çalışmalara destek olacak Mengxiang adlı araştırma gemisi, istasyonu su yüzeyinden bilimsel olarak destekleyecek.

Ayrıca, projede kullanılacak sondaj gemisi, dünyanın ilk kez yer kabuğunu delerek mantoya ulaşan gemisi olacak.

Okyanusal kabuk, ortalama 7 kilometre kalınlığa sahipken, kıtasal kabuk ortalama 35 kilometre kalınlığındadır.

Karada açılmış en derin sondaj kuyusu, Rusya’daki Kola Yarımadası’nda bulunan ve 12 kilometreden biraz daha derine inen Kola Derin Sondaj Kuyusu’dur.

ENERJİ KAYNAĞI GİZLİ TUTULUYOR

İstasyonun nasıl enerji sağlayacağı konusunda net bir bilgi bulunmuyor.

Ancak uzmanlar, sürekli çalışması gereken yaşam destek sistemleri nedeniyle bir nükleer reaktörün en olası seçenek olduğunu düşünüyor.

Related Posts

Psikopatların beyni haritalandı: İşte saldırganlığın bilimsel nedeni

Yeni yayımlanan bir araştırma, psikopat bireylerin beyin yapısında saldırganlık ve davranış kontrolüyle ilişkili bölgelerde dikkat çekici farklılıklar olduğunu ortaya koydu.

2032’de Ay’a asteroit çarpabilir

Dünya bu kez ucuz atlattı, ama Ay için aynı şeyi söylemek zor. Astronomlar, bu yılın başında keşfedilen 2024 YR4 adlı asteroitin, 2032 yılında Dünya’ya çarpma ihtimali olabileceğini duyurmuştu. Yaklaşık 53 ila 67 metre çapında olan bu göktaşı, bir şehri haritadan silebilecek güçte. Neyse ki daha sonra yapılan detaylı gözlemler, bu ihtimalin en fazla yüzde 3 olduğunu ve şu an için Dünya’nın herhangi bir tehdit altında olmadığını ortaya koydu.

Türkiye’nin okçuları Düzce’de bir araya geldi

Türkiye Okçuluk Federasyonu ve Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Okçuluk Türkiye Şampiyonası, yapılan törenlerle başladı.

Spotify’ın HiFi özelliği yine gündemde

Spotify’ın dört yılı aşkın süredir beklenen kayıpsız (lossless) müzik hizmeti, sonunda yaklaşıyor olabilir. Uzun süredir sessiz kalan ve zaman zaman üst düzey yöneticilerden gelen belirsiz açıklamalarla gündeme gelen bu özellik, şimdi Spotify uygulamasının masaüstü ve mobil sürümlerinde keşfedilen yeni kod satırlarıyla tekrar umut verdi.

Dünyaca ünlü Çin markasından Tesla’yı kızdıracak hamle!

Katı hal batarya teknolojisine yönelik ilk adımını da bu hamleyle atan şirket, enerji yoğunluğu ve iyon iletkenliği gibi redikal engelleri aşmayı amaçlayan yeni bir elektrot tasarımına ilişkin patentini kamuoyuna ile paylaştı. Patent, katmanlı bir …

Zuckerberg’den 100 milyon dolarlık maaş: WhatsApp’tan iş teklif ediyor

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, şirketindeki yapay zeka krizine çözüm ararken doğrudan devreye girdi. Dünyanın en zengin adamlarından biri olan Zuckerberg, işe almak istediği kişilere WhatApp mesajları göndererek yüklü paralar teklif ediyor.