Dev şirketler üreticiden sütü toplayıp parasını ödememiş

Üreticiler Zor Durumda: Süt Fiyatları Yerinde, Mazot ve Yem Fiyatları Artıyor!

Çiftçilerin maliyetleri giderek artarken süt fiyatları yerinde sayıyor. Mazot, yem, elektrik ve veteriner giderleri hızla yükselirken Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiye ettiği fiyatlar üreticileri tatmin etmiyor. Bu durumda çiftçiler tüccarların kapısını çalmak zorunda kalıyor.

Kütahya’nın Merkez ilçesine bağlı Ahmetoluğu Köyü’nde süt toplayan İnönü Süt Üreticileri Birliği, Pınar markası adına süt almasına rağmen çiftçilere ödeme yapmıyor. Birlik, Pınar’dan ödemeleri alamadığı için üreticilere ödeme yapılamadığını ve ilişkilerini sonlandırdığını duyurdu.

Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği fiyatlar çiftçilerin maliyetlerini karşılamıyor. Süt fiyatları artmak yerine düşüş gösterirken maliyetleri ise her geçen gün yükseliyor. Önerilen litre başına 17,15 TL fiyat üreticileri rahatlatamıyor. Süt yemi fiyatları aylık yüzde 2,7, yıllık ise yüzde 26,4 artarken süt fiyatları enflasyon karşısında geriliyor.

Veteriner masraflarında da durum benzer. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre veteriner harcamalarında yıllık yüzde 56,94 enflasyon görülüyor. Ülkenin çeşitli bölgelerinde süt toplayan firmalar, aracılar vasıtasıyla sütü alarak çiftçilere düşük fiyatlarla ödeme yapmıyorlar.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçilerin durumu hakkında iyimser açıklamalarda bulunsa da gerçekler farklı. Çiftçiler giderek artan borçlar nedeniyle zor günler geçiriyorlar. Mart ayı itibarıyla çiftçilerin bankalara olan borcu 1,043 trilyon liraya kadar ulaşmış durumda. Tarım sektörü önemli bir sektör olmasına rağmen çiftçilerin finansal sıkıntıları giderek artıyor.

Related Posts

AKP’li vekilden AKP’li il başkanına çok tartışılacak sözler: Korkunuz varsa evde karınızın yanına oturun

AKP Muğla Milletvekili Kadem Mete, İl Başkanı Haluk Laçin’e tepki göstererek, “Bugüne kadar İl Başkanımızın bütün bakanlık ziyaretleri, tek başına yaptığı ziyaretler, biz milletvekili değilmişiz gibi. Siyaset cesur adamların yapacağı bir iştir. Eğer birilerinden korkunuz varsa Sayın Cumhurbaşkanımız dediği gibi evde karınızın yanına oturun” ifadelerini kullandı.

Binalar için büyük değişim bugün başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”nde yapılan köklü değişiklikler, 30 Haziran 2025 itibarıyla ruhsat alacak tüm binalar için yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de 25 Nisan’da yayımlanan tebliğ, binaların enerji performansını artırmayı ve Türkiye’nin enerji ithalatını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Hamas’la ateşkes görüşmesi: Gazze’deki trajedi sona ermeli

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Gazze’de ateşkesin dillendirildiği bir dönemde Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Muhammed İsmail Derviş ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Görüşmede, Gazze’deki yıkım ve insani trajedi ile kalıcı ateşkes başlıkları masaya yatırıldı.

Bir damla topuk kanıyla hayat kurtaran dernek

28 Haziran Cumartesi ‘Dünya Yeni Doğan Tarama Günü ve Uluslalararası Fenilketonüri” günüydü. PKU Aile Derneği de bu özel günde Anıtkabir’e çıktı.

Yurt dışından dönen Özel’e partililerden karşılama

Yurt dışı temaslarını tamamlayarak yurda dönen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i İstanbul Havalimanı’nda partililer karşıladı.

Çanakkale’de otluk yangını: Ekipler seferber oldu

Çanakkale’de çıkan otluk yangını kontrol altına alındı.