Dünya dışı yaşam için en güçlü kanıt bulundu

Dünya Dışı Yaşam İçin En Güçlü Kanıt Bulundu

Cambridge Üniversitesi’nden astrofizikçi Prof. Nikku Madhusudhan liderliğindeki ekip, evrende yaşam olup olmadığımız sorusuna bir adım daha yaklaşıldığını belirtiyor. Ekip, bu bileşiklerin yaşamın kesin kanıtı olmadığını vurguluyor ancak bu bulgunun oldukça önemli olduğunu söylüyor.

Prof. Madhusudhan, “Bu, şimdiye kadar tespit edilen en güçlü biyolojik aktivite sinyali. On yıllar sonra, evrende yaşamın varlığına dair ilk ciddi ipucunu bu anda elde ettiğimizi söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.

Leo takımyıldızında bulunan K2-18 b gezegeni, Dünya’dan 9 kat daha büyük ve 2.6 kat daha kütleli. 2019’da Hubble Teleskobu, gezegenin atmosferinde su buharı keşfetmişti ancak son gözlemler, bu buharın aslında metan olduğunu gösterdi. Yine de, bilim insanları gezegenin derin bir okyanusla kaplı olabileceğini düşünüyor.

Webb Teleskobu, gezegenin yıldızının önünden geçerken atmosferden geçen ışığı analiz ederek bu moleküllerin izini sürdü. Elde edilen veriler, Dünya’daki seviyelerin binlerce katı yoğunluğunda ölçüldü. Ancak istatistiksel güven aralığı “üç sigma” seviyesinde – yani rastlantı olasılığı %0.3 – ve bu, kesin bir keşif standardının altında kalıyor.

Bilim insanları, bu moleküllerin biyolojik olmayan süreçlerle de oluşabileceğini belirtiyor. Örneğin, hidrotermal bacalar, yanardağlar veya yıldırımlar gibi egzotik süreçlerle açıklanabilir. Ancak, bilinen hiçbir süreç bu moleküllerin bu kadar yoğun bir şekilde oluşmasını tam olarak açıklayamıyor.

Araştırmanın sonuçları The Astrophysical Journal Letters’ta yayımlandı. Bilim insanları, bu verilerin evrensel biyolojik yasalarla nasıl açıklanabileceğini sorgulamaya başladı.

 

Related Posts

Psikopatların beyni haritalandı: İşte saldırganlığın bilimsel nedeni

Yeni yayımlanan bir araştırma, psikopat bireylerin beyin yapısında saldırganlık ve davranış kontrolüyle ilişkili bölgelerde dikkat çekici farklılıklar olduğunu ortaya koydu.

2032’de Ay’a asteroit çarpabilir

Dünya bu kez ucuz atlattı, ama Ay için aynı şeyi söylemek zor. Astronomlar, bu yılın başında keşfedilen 2024 YR4 adlı asteroitin, 2032 yılında Dünya’ya çarpma ihtimali olabileceğini duyurmuştu. Yaklaşık 53 ila 67 metre çapında olan bu göktaşı, bir şehri haritadan silebilecek güçte. Neyse ki daha sonra yapılan detaylı gözlemler, bu ihtimalin en fazla yüzde 3 olduğunu ve şu an için Dünya’nın herhangi bir tehdit altında olmadığını ortaya koydu.

Türkiye’nin okçuları Düzce’de bir araya geldi

Türkiye Okçuluk Federasyonu ve Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Okçuluk Türkiye Şampiyonası, yapılan törenlerle başladı.

Spotify’ın HiFi özelliği yine gündemde

Spotify’ın dört yılı aşkın süredir beklenen kayıpsız (lossless) müzik hizmeti, sonunda yaklaşıyor olabilir. Uzun süredir sessiz kalan ve zaman zaman üst düzey yöneticilerden gelen belirsiz açıklamalarla gündeme gelen bu özellik, şimdi Spotify uygulamasının masaüstü ve mobil sürümlerinde keşfedilen yeni kod satırlarıyla tekrar umut verdi.

Dünyaca ünlü Çin markasından Tesla’yı kızdıracak hamle!

Katı hal batarya teknolojisine yönelik ilk adımını da bu hamleyle atan şirket, enerji yoğunluğu ve iyon iletkenliği gibi redikal engelleri aşmayı amaçlayan yeni bir elektrot tasarımına ilişkin patentini kamuoyuna ile paylaştı. Patent, katmanlı bir …

Zuckerberg’den 100 milyon dolarlık maaş: WhatsApp’tan iş teklif ediyor

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, şirketindeki yapay zeka krizine çözüm ararken doğrudan devreye girdi. Dünyanın en zengin adamlarından biri olan Zuckerberg, işe almak istediği kişilere WhatApp mesajları göndererek yüklü paralar teklif ediyor.