En büyük bankaları seçiyorlar… ‘Bir ülkede başladı, tüm dünyaya yayılabilir’

Dolandırıcılar Büyük Bankaların Adını Kullanarak Yeni Bir Yöntem Geliştirdi

Son zamanlarda, Bank of America, PNC Bank ve Wells Fargo gibi büyük kurumların adını kullanarak dolandırıcılık yapanlar, kurbanlara SMS gönderiyor. Mesajda, alıcının hesabıyla ilgili bir problem olduğu belirtiliyor ve verilen numarayı ya araması ya da yakında bir yetkilinin arayacağı söyleniyor.

Dolandırıcılar, aradıklarında, kurbanın geçmişteki banka işlemleri gibi kişisel bilgilere sahipmiş gibi davranıyor. Bu, görüşmenin gerçek olduğuna dair bir güven oluşmasını sağlıyor.

Güven sağlandıktan sonra, sahte banka temsilcisi kurbandan hesabındaki parayı çekmesini, kripto para ATM’sine yatırmasını ya da hediye kartı almasını istiyor. Sonrasında, bu paralar ve kart bilgileri dolandırıcılar tarafından çalınıyor.

Maryland eyaletinde, sadece bir hafta içinde aynı yöntemle mağdur olan kişilerin toplam zararı 95 bin doları buldu. Washington ve Pennsylvania’da da benzer olaylar rapor edildi.

Maryland’da bazı kurbanlara gelen mesajlarda, “Wells Fargo Uyarısı: 730 dolarlık Zelle transferi talebinizi aldık. Bu siz miydiniz?” gibi ifadeler bulunuyor. Kullanıcılardan ‘Evet’, ‘Hayır’ ya da ‘Dur’ şeklinde yanıtlar istenerek sürece dahil ediliyor.

Stephanie Zufall adlı bir kadın, Hanover, Pennsylvania’da yaşarken dolandırıcılara 3 bin dolar kaptırdı. Zufall, “Apple Pay üzerinden yapılan bir işlem hakkında Wells Fargo’dan geldiğini düşündüğüm bir mesaj aldım ve işlemi reddettim. Hemen ardından biri beni aradı ve tüm bilgilerime hâkimdi” şeklinde konuştu.

Sözde banka görevlisi, Zufall’a tüm parasını çekip güvenli bir hesaba aktarmasını söyledi. Parayı transfer ettikten sonra arama kesildi ve parası geri gelmedi. Wells Fargo, işlemin kendi iradeleriyle gerçekleştiğini bildiği için müdahale edemediğini belirtti.

Uzmanlar, bankaların asla kullanıcılardan para transferi ya da hediye kartı alımı gibi işlemler talep etmeyeceğini vurguluyor. Ayrıca, bu tür dolandırıcılık yöntemlerinin belirli ülkelerde popüler olduktan sonra geniş kitlelere ulaşabileceği konusunda vatandaşları uyarıyor.

Related Posts

DEM Parti’den Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ için tahliye talebi

DEM Parti, eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında tahliye başvurusu yaptı.

Filistinli aktivist Halil’den, Trump yönetimine 20 milyon dolarlık tazminat davası

Filistinli aktivist Halil’den, Trump yönetimine 20 milyon dolarlık tazminat davası

Murat Çalık için İstanbul Tabip Odası’ndan çağrı

Çalık’ın avukatı Melih Koçhan, “Yarın yapılacak tutukluluk incelemesine bu kez bizlerin de katılımı mümkün olursa, müvekkilimizin güncel sağlık durumu hakkında doğrudan bilgilendirme yaparak, yaşamsal riskleri yargı makamlarının takdirine sunmayı amaçlıyoruz” demişti.

Soykırımcı askerler kalmaktan korkuyor

Gazze’de ağır kayıplar veren, intihar eden askerlerle sarsılan İsrail ordusundan, soykırımcı Netanyahu hükûmetinin kalıcı işgal planlarına itirazlar yükseliyor. Haaretz’e konuşan üst düzey askeri yetkililer, tüm sivilleri Refah’ta toplamanın ve işgal bölgelerinde kalmanın ordu için mümkün olmadığını söyledi.

CHP’nin kurultay davası 15 Eylül’e ertelendi

Ankara 42. Asliye Ceza Mahkemesi, CHP’nin olağan ve olağanüstü kurultaylarının iptali istemli davanın gelecek duruşmasının tarihini, CHP’nin avukatının talebi üzerine 8 Eylül 2025’ten, 15 Eylül 2025’e erteledi.

Türkiye’de savcıları harekete geçiren Grok, ABD’de arabalara yerleşiyor

Elon Musk’ın yapay zekâsı Grok, Türkiye’de kriz çıkarırken ABD’de Tesla araçlarına entegre ediliyor. Sürücünün komutlarıyla araç içi sistemleri yönetecek Grok, haftaya yollarda olacak. Türkiye’de ise hakaret ve nefret söylemleri nedeniyle yasaklanan sistemin akıbeti belirsiz.