Eski Mossad yetkilisi: İsrail Suriye’de Türkiye ile çarpışmaktan korkuyor

Eski Mossad Terörle Mücadele Daire Başkanı Türkiye-İsrail Çatışması Hakkında Uyardı

AA

Eski Mossad Terörle Mücadele Daire Başkanı Oded Eilam, çarpıcı bir açıklama yaptı.

Eilam, Israel Hayom’da yayınlanan yazısında, Türkiye ile İsrail’in Suriye’de çatışma yolunda ilerlediğini iddia etti.

“TÜRKİYE, NATO’DA EN GÜÇLÜ İKİNCİ ORDUYA SAHİP”

Suriye’de Baas rejiminin devrilmesi sonrası dönemin hızla başladığını belirten Eilam, İsrail’in Gazze Şeridi’nde katliamlar gerçekleştirirken Lübnan ve Suriye topraklarının bir kısmını işgal altında tuttuğunu vurgulayarak, “çok sorunlu bir stratejik gerçeklikle karşı karşıyayız” dedi ve “İsrail çarpışmadan korkuyor, odağını değiştiriyor” ifadelerini kullandı.

Eilam, Tel Aviv yönetiminin bugüne kadar İran’a odaklandığını belirterek, “Artık yeni bir oyuncu var. Türkiye, NATO’daki en güçlü ikinci orduya sahip. İran’dan çok daha üstün istihbarat ve hava yeteneklerine sahip iyi donanımlı bir ordu” dedi.

“ZAMANI MERAK KONUSU”

Son haftalarda İsrail ordusunun Suriye’deki bazı bölgelere hava saldırıları düzenlediğini hatırlatan Eilam, Türkiye’nin Suriye’de askeri üs kuracağı iddialarından ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ülkenin kuzey sınırına yakın bir noktada konumlandığından büyük endişe duyduklarını belirtti.

Eilam, İsrail’in, Türkiye’nin Suriye’ye hava savunma sistemleri yerleştirmesini engellemek için radikal taktik değişikliklere gitmesi gerektiğini savunarak, en endişe verici senaryonun Türkiye’nin Suriye’ye bir F-16 filosu ve HİSAR ile S-400 hava savunma sistemleri yerleştirmesi olduğunu ve bu durumun İsrail’in eylemlerine karşılık bulabileceğini söyledi.

Askeri endişelerin yanı sıra, “İsrail’in Türkiye ile doğrudan çatışması artık teorik bir senaryo değil” diyen Eilam, çatışmanın değil, ne zaman yaşanacağının merak konusu olduğunu belirtti.

Eilam, Türkiye’nin Azerbaycan, Katar, Libya gibi ülkeler için de askeri olarak önemli bir aktör olduğunu vurgulayarak “Türkiye sadece Suriye’de misafir değil, artık ev sahibi” dedi.

“İSRAİL ABD’DEN YARDIM İSTEMELİ”

ABD’nin Türkiye’nin etkinliği konusunda sessiz kaldığını vurgulayan Eilam, İsrail’in ABD’den Türkiye’yi durdurmak için yardım istemesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

Tek başına dengeyi bozabilecek, arabuluculuk yapabilecek ve sakinleştirebilecek tek süper gücün ABD olduğunu ifade eden Eilam, İsrail’in Washington’u işe koyarak olaya hemen müdahale etmesi gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

İmamoğlu kira zamlarına isyan etti

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Temmuz ayı kira artış oranına isyan etti, İmamoğlu paylaşımında, “Nedir bu kira zamları Allah aşkına? Temmuz ayı kira artış oranı ne kadar biliyor musunuz? Yüzde 43,23!” dedi.

Ümit Özdağ: Erdoğan ittifakı ilan etti

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, “AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasını dinledim. Bu konuşmada Erdoğan, AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve DEM Parti’nin ittifakını ilan etti. Bu ittifakla birlikte önümüzdeki günlerde neler yapacaklarını hep birlikte göreceğiz” açıklamasında bulundu.

Erdoğan’ın konuşması sonrası Emine Erdoğan gözyaşlarını tutamadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP’nin 32. İstişare ve Değerlendirme Kampı’nın açılış konuşmasında şehitlerle ilgili açıklamaları üzerine eşi Emine Erdoğan’ın gözyaşlarını tutamadığı görüldü…

DEM Parti’den Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ için tahliye talebi

DEM Parti, eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında tahliye başvurusu yaptı.

Filistinli aktivist Halil’den, Trump yönetimine 20 milyon dolarlık tazminat davası

Filistinli aktivist Halil’den, Trump yönetimine 20 milyon dolarlık tazminat davası

Murat Çalık için İstanbul Tabip Odası’ndan çağrı

Çalık’ın avukatı Melih Koçhan, “Yarın yapılacak tutukluluk incelemesine bu kez bizlerin de katılımı mümkün olursa, müvekkilimizin güncel sağlık durumu hakkında doğrudan bilgilendirme yaparak, yaşamsal riskleri yargı makamlarının takdirine sunmayı amaçlıyoruz” demişti.