Gaziantep’te tartışma yaratan afiş: Kız çocuğuna başörtü, erkek çocuğuna takke!

Gaziantep Aile Yılı Festivali’nde Uzun Süreli Tartışma

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2024 yılını “Aile Yılı” ilan etmesiyle birlikte Türkiye genelinde çeşitli etkinlikler planlanırken, Gaziantep’te düzenlenen “Aile Yılı Festivali” beklenmedik bir tartışmanın merkezine oturdu.

Tanıtım Afişi İle Başlayan Kriz

Gaziantep Valiliği koordinasyonunda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İl Müftülüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen festivalin tanıtım afişi kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Tartışmanın merkezinde, Gaziantep İl Müftülüğü tarafından hazırlanan tanıtım afişindeki görsel yer aldı. Afişte yer alan başörtülü anne ve kız çocuğu ile takkeli baba ve erkek çocuk figürleri, toplumda “tek tip aile” dayatması yapıldığı gerekçesiyle eleştirildi.

CHP’li Öztürkmen: “Bu Afişle Kimler Dışlanıyor?”

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, afişin içeriğine sert tepki göstererek, festivalin toplumun belirli kesimlerini dışlayan bir anlayışı temsil ettiğini söyledi. Öztürkmen açıklamasında şunları dile getirdi:

“Bu etkinlik, aile yılı adı altında düzenleniyor ama afişte çağdaş kıyafetli çocuklara yer verilmemiş. Sadece başörtülü kız ve takkeli erkek çocuk görselleri var. Bu, bizim gibi olmayanlar dışlansın, onlara hayat hakkı tanınmasın demek midir? Bu anlayış, laik ve çağdaş değerlere sahip bireyleri dışlıyor. Kamu kaynakları kullanılarak böyle bir yaşam tarzı dayatması kabul edilemez.”

Etkinlik kapsamında başarılı olan çocuklara Umre ziyareti ödülü verilmesini de eleştiren Öztürkmen, “Kamu kaynaklarıyla neden sadece dini içerikli ödüller dağıtılıyor? Neden Kapadokya, Akdeniz gibi sosyal aktiviteler değil de sadece Umre sunuluyor?” diyerek ödüllendirme sisteminin de sorgulanması gerektiğini belirtti.

“Çocuklar Üzerinden Yaşam Tarzı Dayatması”

Öztürkmen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Toplumu kamu gücüyle dindarlaştırmaya çalışıyorlar. Küçücük çocuklara türban ve takke takılarak bir mesaj verilmeye çalışılıyor. ‘Başını bağlamayan bizden değil’ algısı yaratılıyor. Bu, Cumhuriyet değerlerine, laik eğitime ve toplumsal çeşitliliğe aykırıdır. “Gaziantep İl Müftülüğü, Cumhuriyet ve laiklik karşıtı bir anlayışı yansıtan bu tür uygulamalarla toplumu kutuplaştırıyor. Buna sessiz kalan valilik ve belediye de bu anlayışa ortak oluyor.”

Valilik ve Belediye Sessiz, Muhalefet Etkinliğe Katılmayacak

Tartışmalara rağmen Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nden henüz resmi bir açıklama yapılmadı. CHP’li Öztürkmen ise festival etkinliklerine katılmayacağını duyurdu ve yerel yöneticileri, “bu sakat anlayıştan derhal dönmeye” çağırdı.

“Sayın Vali’yi ve Büyükşehir Belediye Başkanı’nı uyarıyorum: Henüz vakit varken bu hatadan dönün. Bu anlayışa katılmıyoruz, protesto ediyoruz ve alet olmayacağız.”

CHP’li Uğur Kalkan: “Aile Yapısını Değil, Tek Tip Modeli Yansıtıyorlar”

CHP Şahinbey Belediyesi önceki dönem meclis üyesi Uğur Kalkan da benzer eleştirilerde bulundu. Tanıtım materyalinin ideolojik bir çerçeveyle hazırlandığını savunan Kalkan, şu ifadeleri kullandı:

“Gaziantep İl Müftülüğü’nün astığı afişler, toplumun aile yapısını değil; kafalarında oluşturdukları tek tip erkek ve kadın modelini yansıtıyor. Oysa milyonlarca parçalanmış aile varken, onların sosyal ve ekonomik sorunları göz ardı ediliyor. Aileyi korumak istiyorsak, gerçek sorunlara eğilmeliyiz.”

Related Posts

Nedim Şener canlı yayında tek tek açıkladı: Kemal Kılıçdaroğlu kimi hedef aldı?

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme bomba gibi düşen paylaşımını değerlendiren Gazeteci Nedim Şener canlı yayında dikkat çeken ifadeler kullandı. Şener, Kılıçdaroğlu’nun kimi hedef aldığını tek tek açıkladı.

Liverpool’da şampiyonluk kutlayanları araçla yaralayan zanlı mahkemeye çıkıyor

Liverpool’da şampiyonluk kutlayanları araçla yaralayan zanlı mahkemeye çıkıyor

Gazze’de gıda krizi büyüyor: Han Yunus’tan gelen görüntüler yürek burktu

Gazze’de devam eden İsrail operasyonları ve sınır kapılarının kapatılması nedeniyle gıdaya erişim giderek zorlaşıyor. Bölgede yaşanan insani kriz, özellikle yerlerinden edilmiş sivilleri olumsuz etkiliyor. Han Yunus’un el Mavasi bölgesinde kurulan geçici çadır kentte kalan Filistinlilere, bir yardım kuruluşu tarafından sıcak yemek desteği sağlanırken, açlıkla mücadele etmeye çalışan Filistinli çocukların görüntüleri dikkat çekti.

Son Dakika… DEM Parti’nin Meclis Başkan adayı belli oldu

Son Dakika Haberi… DEM Parti, bugün TBMM Genel Sekreterliği’ne TBMM Başkan adayı olarak Cengiz Çandar’ın ismini bildirecek.

Fatih Belediye Başkanı Turan’dan Özgür Özel’e: Acınası bir acziyet içindeler

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in grup kürsüsünden Fatih Belediyesi’ne yönelik ‘yandaş spor kulübü’ iddialarına, Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan’dan sert tepki geldi. Turan, hedef gösterilen Çapa Spor Kulübü’nün kentin köklü bir değeri olduğunu vurgulayarak muhalefetle ilgili “Acınası bir acziyet içindeler” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’un fethinin 572. yıl dönümünü kutladı: Tarihimizin en muhteşem destanlarından biri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’un fethinin 572. yıl dönümünü kutladı. Erdoğan, mesajında, “Tarihimizin en muhteşem destanlarından biri olan İstanbul’un Fethi’nin 572’nci seneidevriyesi mübarek olsun. Çağ kapatıp çağ açarak bu zaferi milletimize hediye eden Fatih Sultan Mehmet Han ve ordusunu rahmetle, minnetle, şükranla yad ediyorum.” ifadelerini kullandı.