İhale değil, peşkeş! KİK ‘dur’ dedi

Kurul, yapılan itirazen şikayet başvurusu üzerine ihalede rekabeti engelleyici ve mevzuata aykırı düzenlemeler yapıldığına hükmetti. Özellikle araçların isteklilerin kendi malı olmasının zorunlu tutulması ve Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usullere uyulmaması nedeniyle ihalenin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte olduğu belirtildi.

20 Haziran 2025 tarihinde yapılan açık ihale usulüyle düzenlenen “2025 Yılı Araç Kiralama Hizmet Alımı” ihalesi, toplamda 78 aracın 10 ay süreyle şoförsüz kiralanmasını kapsıyordu. İhaleye katılan Alperen Yedek Parça Otomotiv Ltd. Şti., bazı ihale şartlarının yasal mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet başvurusunda bulundu. Yapılan inceleme sonucunda, şirketin 3 temel iddiasından 2’si haklı bulundu.

İHALEYE KATILIM ENGELLENMİŞ

İhale dosyasında, kiralanacak araçların isteklilerin kendi mülkiyetinde olması zorunlu tutuldu. Ancak mevzuata göre bu şart, teklif sahipleri açısından rekabeti sınırlayıcı nitelikte. Kurul, bu durumun açıkça ihaleye katılımı engellediğini ve serbest rekabeti bozduğunu belirtti. Bu nedenle iddia yerinde bulundu. İhale dokümanlarında, taşıt kiralama hizmetlerinde kasko değerinin yüzde 2’sini geçmeyecek bedel sınırlaması yapılmadığı tespit edildi. Bu da 237 sayılı Taşıt Kanunu’na ve ilgili yönetmeliklere aykırı bulundu. İhalede yer alan iki VİP aracın “idare hizmetleri ile ilgisi olmadığı” öne sürüldü. Ancak Kurul, bu araçların hizmet kapsamında olduğu ve doğrudan ihale konusuna dahil olduğu görüşünü benimsedi. Bu iddia reddedildi.

İPTAL KARARI OYBİRLİĞİYLE ALINDI

Kamu İhale Kurulu, 16 Temmuz 2025 tarihli kararında, düzenlemelerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte olması nedeniyle ihalenin iptaline hükmetti. Kurul ayrıca, başvuru sahibinin iddialarının tümünde haklı bulunmadığını belirterek, başvuru ücretinin iade edilmesine gerek olmadığını da kaydetti.

“İHALE BİRİLERİNE Mİ SÖZ VERİLDİ?”

Şahinbey Belediyesi CHP eski meclis üyesi Uğur Kalkan, karara ilişkin yaptığı açıklamada AKP’li belediyeyi sert sözlerle eleştirdi:

“AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu ihalelerle ilgili sıkıntılar ve iptaller devam ediyor. Kamu İhale Kurulu 2025/685441 ihale numaralı ihaleyi iptal etti. Şikayet dilekçesindeki 3 hususun 2 tanesini haklı buldu. Belediye ihaleye katılımı engellemek için kiralama yapılacak araçlarım isteklilerin kendi aracı olma şartı getiriyor. Acaba AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bu şekilde ihale yaparak; bu işi birilerine mi söz verdi? Bu şekilde usulsüz ihaleleri yapıyorlar; kurumları da yaptıkları bu işlerle meşgul ediyorlar. Lafa gelince şeffaflar; ihalelere daha fazla kişinin katılması için ellerinden geleni yapıyorlar. Öte yandan bu kararlara baktığımız zaman da ihaleye kısıtlayıcı ve rekabetin engelleyici nitelikte maddeler konulduğunu görüyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Fatma Şahin’in ve yöneticilerin at koşturacağı bir belediye değildir. Orası halkın belediyesidir. Belediyeyi ihaleleri şeffaf şekilde yapmaya bir kez daha davet ediyorum.”

Related Posts

Gidecek mi kalacak mı derken Barış Alper Yılmaz için resmi açıklama geldi: “Alacağız”

Ankara Keçiörengücü Başkanı Sedat Tahiroğlu, Galatasaray’da forma giyen Barış Alper Yılmaz’la ilgili konuştu.

Sındırgı’da hasar tespit çalışmalarının yüzde 80’i tamamlandı

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından hasar tespit çalışmalarının büyük çoğunluğu tamamlandı.

1. Lig’de 3 ve 4. hafta programları açıklandı

1. Lig’de 3 ve 4. haftaların maç programı belli oldu.

ABD’de ‘boynuzlu tavşan’ virüsü

ABD’nin Colorado eyaletinde bazı vahşi tavşanlar, başlarında “boynuz” benzeri çıkıntılarla görüntülendi. Bu durum, cottontail tavşanı papillomavirüsü adlı bir virüsün neden olduğu deri büyümelerinden kaynaklanıyor.

Eşinin cesediyle günlerce aynı odada kaldı! Konya’da dehşet veren olay

Konya’nın Karatay ilçesinde kötü koku ihbarı yapılan evde 81 yaşındaki Hasan Tahsin Ö’nün cesedi bulundu. Yatalak hasta olduğu öğrenilen eşi Aynur Ö.’nün ise sürünerek kapıyı açmaya çalıştığı belirlendi. Baygın halde bulunan yaşlı kadın hastaneye kaldırıldı.

Türkiye’nin net ‘Mavi Vatan’ duruşu Yunan basınını rahatsız etti

Yunanistan merkezli Greek City Times Ankara’nın, Türk kıta sahanlığını ihlal etmeye çalışan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) ait “Fugro Gauss” gemisini engellemesini “saldırgan” olarak niteledi, Mavi Vatan doktrinini doğrudan hedef gösterdi.