Laboratuvar çalışmalarıyla veba dirençli kerevit nesli yetiştirildi

Isparta’da Veba Dirençli Kerevit Yavruları Üretildi

Isparta’da bulunan Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (SAREM) mühendisleri tarafından gerçekleştirilen üç yıllık bir çalışma sonucunda laboratuvar ortamında veba barındırmayan daha dayanıklı kerevit yavruları yetiştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren SAREM Kerevit Araştırma Merkezi’nde çevresel koşullara dirençli ve veba barındırmayan kerevit üretimi için yoğun bir çalışma yürütüldü.

Bu önemli projenin adı “Kerevit Yumurtalarının Kuluçka Performansı” olarak belirlendi ve SAREM Müdürü Dr. Oğuz Yaşar Uzunmehmetoğlu liderliğindeki 10 kişilik ekip tarafından gerçekleştirildi. Eğirdir Gölü’nden toplanan anaç kerevit yumurtaları, laboratuvar ortamında 4 ay boyunca kuluçkaya yatırıldı.

Çalışmanın belirli aşamalarında veba barındırmayan, çevresel faktörlere karşı dirençli kerevit yavruları elde edildi.

“Kerevit, Önemli Bir İhraç Kalemidir”

SAREM Müdürü Uzunmehmetoğlu, kerevitin “tatlısu ıstakozu” olarak bilindiğini ve oldukça önemli bir su ürünü olduğunu belirtti. Ayrıca, kerevit üretiminin ülkemizde sadece doğal stoklardan avlanarak yapıldığını ve henüz yetiştiriciliğinin gerçekleşmediğini vurguladı.

Uzunmehmetoğlu, çalışmanın önemini vurgulayarak, yapılan araştırmalar sonucunda kerevit yavrularının sağlık oranlarının büyük ölçüde arttığını ve gelecekte bu türün yetiştiriciliğine katkı sağlanabileceğini belirtti.

Veba riskinden arındırılan kerevit yavruları ile ilgili olarak Uzunmehmetoğlu, “Yaptığımız çalışma sayesinde kerevit yavrularının yaşama oranını yüzde 90’lara kadar çıkarmayı başardık. Artık kerevit yetiştiriciliğinde önemli bir adım atmış bulunmaktayız.” sözleriyle çalışmanın önemine dikkat çekti. (AA)

Related Posts

Psikopatların beyni haritalandı: İşte saldırganlığın bilimsel nedeni

Yeni yayımlanan bir araştırma, psikopat bireylerin beyin yapısında saldırganlık ve davranış kontrolüyle ilişkili bölgelerde dikkat çekici farklılıklar olduğunu ortaya koydu.

2032’de Ay’a asteroit çarpabilir

Dünya bu kez ucuz atlattı, ama Ay için aynı şeyi söylemek zor. Astronomlar, bu yılın başında keşfedilen 2024 YR4 adlı asteroitin, 2032 yılında Dünya’ya çarpma ihtimali olabileceğini duyurmuştu. Yaklaşık 53 ila 67 metre çapında olan bu göktaşı, bir şehri haritadan silebilecek güçte. Neyse ki daha sonra yapılan detaylı gözlemler, bu ihtimalin en fazla yüzde 3 olduğunu ve şu an için Dünya’nın herhangi bir tehdit altında olmadığını ortaya koydu.

Türkiye’nin okçuları Düzce’de bir araya geldi

Türkiye Okçuluk Federasyonu ve Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Okçuluk Türkiye Şampiyonası, yapılan törenlerle başladı.

Spotify’ın HiFi özelliği yine gündemde

Spotify’ın dört yılı aşkın süredir beklenen kayıpsız (lossless) müzik hizmeti, sonunda yaklaşıyor olabilir. Uzun süredir sessiz kalan ve zaman zaman üst düzey yöneticilerden gelen belirsiz açıklamalarla gündeme gelen bu özellik, şimdi Spotify uygulamasının masaüstü ve mobil sürümlerinde keşfedilen yeni kod satırlarıyla tekrar umut verdi.

Dünyaca ünlü Çin markasından Tesla’yı kızdıracak hamle!

Katı hal batarya teknolojisine yönelik ilk adımını da bu hamleyle atan şirket, enerji yoğunluğu ve iyon iletkenliği gibi redikal engelleri aşmayı amaçlayan yeni bir elektrot tasarımına ilişkin patentini kamuoyuna ile paylaştı. Patent, katmanlı bir …

Zuckerberg’den 100 milyon dolarlık maaş: WhatsApp’tan iş teklif ediyor

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, şirketindeki yapay zeka krizine çözüm ararken doğrudan devreye girdi. Dünyanın en zengin adamlarından biri olan Zuckerberg, işe almak istediği kişilere WhatApp mesajları göndererek yüklü paralar teklif ediyor.