Mevduat faizlerinde yeni zirve: 1 milyon TL’nin 32 günlük getirisi değişti

TCMB’nin Aldığı Kararlar TL’ye Olan İlgiyi Artırıyor

5 Nisan 2025 Pazartesi gününde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından atılan adımlar, bankacılık sektöründe Türk Lirası’na olan ilgiyi artırmaya yönelik gibi görünüyor. Şu anda, TL mevduatlarında en yüksek faiz oranı yüzde 52 seviyesine ulaşmış durumda. 1 milyon TL’nin 32 günlük net getirisi ise 38 bin 751 TL olarak hesaplanıyor. Artan rekabet ile birlikte, bankaların TL’ye yönelik daha cazip teklifler sunması bekleniyor.

TCMB’DEN TL’Yİ GÜÇLENDİRME ADIMLARI

TCMB’nin Türk Lirası’nı teşvik etmek amacıyla açıkladığı son düzenlemeler kapsamında önemli değişiklikler yapıldı:

  • Yabancı para cinsinden mevduatların zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı.
  • Tüzel kişi TL mevduat oranı yüzde 60’ın altında olan bankalara aylık 0,3 puan artış hedefi belirlendi.
  • İhracat gelirlerinin Merkez Bankası’na satış oranı temmuz sonuna kadar yüzde 35’e yükseltildi.

“TL Mevduatları Toplamak Teşvik Edildi”

Analistlere göre, bu adımlar döviz mevduatını daha maliyetli hale getirirken, TL mevduat toplamanın daha avantajlı hale geldiği belirtiliyor. Uzmanlar bu durumu şöyle değerlendirdi:

“Bankalar için döviz mevduatı toplamak biraz daha maliyetli hale geldi. Dolayısıyla TL mevduat toplama eğilimi teşvik edildi. Ayrıca, zorunlu karşılık oranlarının artmasıyla kredi kapasitesi bir miktar sınırlanmış oldu. Bankaların TL mevduat toplamak için ilerleyen dönemde daha yüksek faizler sunmaları bekleniyor.”

TCMB Rezervlerinde Artış Beklentisi

Yeni düzenlemelerin sadece bankacılık sistemi değil, aynı zamanda Merkez Bankası rezervleri üzerinde olumlu etkiler yaratması bekleniyor. Allbatross Portföy Araştırma Direktörü Serkan İmişiker’in yorumu şöyle:

“Bankaların TL mevduat toplamada daha istekli, yabancı para mevduatında daha isteksiz davranmasını, bu durumun TL ve yabancı para mevduat getirilerine yansımasını bekliyoruz.”

Yapılan değişikliklerle TCMB’nin rezervlerinin yaklaşık 4,6 milyar dolar artması ve ihracat gelirlerinin satış oranının yüzde 35’e yükseltilmesi, bu artışı destekleyecek adımlar arasında yer alıyor.

Para Piyasası Fonlarında Yüksek Getiri Dönemi

Merkez Bankası’nın politika faizindeki artış sonrasında gecelik fonlama faizi yüzde 49 seviyesine yükseldi. Bu durum, TL bazlı yatırım araçlarının getirisini de artırdı. Son bir aylık dönemde para piyasası fonları yüzde 4’ü aşan getiriler sundu. 2 Nisan – 2 Mayıs arasında en yüksek kazanç sağlayan fonlar şu şekilde sıralandı:

  1. GPZ-Garanti Portföy Üçüncü Para Piyasası Fonu: %4,3145
  2. TP2-Tera Portföy Para Piyasası Fonu: %4,3084
  3. FSK-QNB Portföy İkinci Para Piyasası Fonu: %4,2934
  4. PPN-Nurol Portföy Para Piyasası Fonu: %4,2932
  5. GO6-Foneria Portföy Para Piyasası Fonu: %4,2510

TL Mevduatlarda Yeni Rekorlar Gündemde

Son dönemde TL mevduat faizlerindeki artış dikkat çekici bir seviyeye ulaştı. Birçok bankada yüzde 50’ye çıkan oranlar, şu anda en yüksek yüzde 52’ye kadar yükselmiş durumda. 1 milyon TL’nin 32 günlük getirisi 38 bin 751 TL’ye yükselirken, bankaların daha rekabetçi faiz oranları sunmaya devam etmesi bekleniyor. Bu eğilimin devam etmesi durumunda, TL yatırımcıları daha yüksek kazançlar elde edebilir.

Related Posts

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

Rusya’nın en büyük bankası 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Devlet destek verdi! Batmanlı girişimci yıllık 600 ton kültür mantarı üretiyor

Vatani görevini yerine getirdikten sonra memleketine dönen Gördegir, Beşiri ilçesine bağlı Beşpınar köyünde iki odada kültür mantarı üretimine başladı.

Bakan ‘bir ilk’ diye açıkladı: Türkiye Pakistan’da doğal gaz ve petrol arayacak

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan ziyaretinde Türk şirketlerinin Pakistan açıklarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde bulunacağını ve bunun bir ilk olacağını açıkladı.

Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

Otomotiv sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ilk 6 aylık ihracatına imza atarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 15,2 olarak hesaplandı.