Özgür Özel’den Muammer Aksoy’u anma mesajı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Türk Hukuk Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muammer Aksoy’un 35’inci ölüm yıldönümü sebebiyle bir anma mesajı yayınladı.

Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusu, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Türk Hukuk Kurumu Başkanı Prof. Muammer Aksoy’u karanlık odaklar tarafından hala aydınlatılamamış alçakça bir saldırıda katledilmesinin yıldönümünde özlem ve saygıyla anıyorum.” ifadelerini kaydetti.

“TEK BAŞINA BİR ORDU GİBİ SAVAŞIRDI”

Yine bir suikast sonucunda yaşamını yitiren araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu, Aksoy’u “Aksoy, bir düşünce ve kavga adamıydı. Tek başına bir ordu gibi savaşırdı. Bu savaşta alçakça ve sinsice kurşunlanarak öldürüldü” diyerek anlatmıştır.

MUAMMER AKSOY KİMDİR?

İbradılı Hacı Musazade Numan Aksoy ve Hattatzade Mustafa Hulusi’nin kızı Nadire Aksoy’un oğlu olan Muammer Aksoy, 1939’da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra Zürih Üniversitesi Hukuk ve Devlet Bilimleri Fakültesi’nde doktora yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde asistanlık ve Ankara Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı.

1957 yılında üniversite yasasında yapılan değişikliklerin üniversitelerin özerkliğine zarar verdiği gerekçesiyle üniversiteden ayrılarak Cumhuriyet Halk Partisi’ne giren Aksoy, 27 Mayıs 1960 sonrasında yeniden üniversiteye döndü ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde profesör oldu. Kurucu Meclis Antalya İli Temsilciliği ile 1961 Anayasasının hazırlanmasında komisyon sözcülüğü yaptı.

Aksoy, CHP parti meclisi üyeliği görevlerini yürüttü. 12 Mart 1971 Muhtırası’ndan sonra tutuklandı fakat yargılama sonucunda aklandı. 1977’de CHP İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. Avrupa Konseyi Türkiye temsilciliği ve Türk Hukuk Kurumu başkanlığı görevlerini yürüttü. 12 Eylül 1980’den sonra Ankara Barosu başkanlığına seçildi ve 1984 yılına kadar bu görevini sürdürdü.

Muammer Aksoy, 1989’da Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Bahri Savcı, Münci Kapani ve Bahriye Üçok gibi isimlerle birlikte Atatürkçü Düşünce Derneği’ni kurdu ve kurucu başkanı oldu.

Atatürkçü düşüncenin savunucusu 73 yaşındaki Prof. Dr. Muammer Aksoy 31 Ocak 1990 günü, saat 19.15’de evine girerken katledildi. Cenazesi 3 Şubat günü Ankara Maltepe Camii’den kaldırılarak Cebeci Asrî Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Related Posts

ABD’de serbest bırakılan Rümeysa Öztürk, yaşadığı Massachusetts eyaletine döndü: Komşuları çiçeklerle karşıladı

ABD’de Filistin’e destek verdiği gerekçesiyle yaklaşık 7 hafta gözaltında tutulan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk, özgürlüğüne kavuştu. Federal mahkeme “Delil yok” dedi, Öztürk’ün kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi. Özgürlüğüne kavuşan Öztürk, verilen destek için herkese teşekkür etti. Komşuları, Öztürk’ün özgürlük haberini büyük bir coşkuyla karşılarken genç evinin önüne çiçekler ve notlar bıraktı.

Netanyahu’nun koalisyonu anketlerde dibe çakıldı

Terör devletinin Başbakanı Binyamin Netanyahu liderliğinde kurulan İsrail’in 37. koalisyon hükümeti, Yemen’deki Husilerin Tel Aviv’de bulunan Ben Gurion Havalimanı’nın vurmasının ardından anketlerde ciddi düşüş yaşadı. İşgalci İsrail’de çokça konuşulan durum, beraberinde Netanyahu hükümetinin ‘gidici’ olduğu iddialarını da getirdi.

Keşmir’de patlama sesleri

Hindistan’ın kontrolündeki Cemmu ve Keşmir’de 2 patlama sesleri duyuldu.

Meksika’dan Google’a dava

Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, Google’a, ABD’de kullanılan harita uygulamasında “Meksika Körfezi” adını “Amerika Körfezi” olarak değiştirdiği gerekçesiyle dava açtıklarını duyurdu.

Ukrayna’yı işgale devam eden Rusya ne durumda? Ortalığı karıştıracak iddia geldi

Savaşın gölgesinde 80. Zafer Günü Kutlamalarına hazırlanan Rusya’nın sahadaki kayıpları Kremlin’in askeri vitrinini zayıflatmış durumda. İngiliz gazetesi The Economist, Rusya’nın geçit yaptıracak kadar bile tankı kalmadığını iddia etti. Eski …

Aldatıldığını öğrenmişti: Genç kadın fare zehriyle öldürüldü

Aldatıldığını öğrenmişti: Genç kadın fare zehriyle öldürüldü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir