Şimşek: İzahı kabul edilmeyenlere vergi incelemesi başlatılacak

Enflasyon Muhasebesi Denetimleri Hakkında Açıklamalar

Bakanlık kaynaklarına göre, enflasyonla birlikte mali tabloların etkilerden arındırılması için 2023 yılı kararıyla 2024 yılından itibaren enflasyon muhasebesi uygulamaları tekrar yürürlüğe girdi. Enflasyon muhasebesi, yüksek enflasyon dönemlerinde varlık, yükümlülük, gelir ve giderlerin enflasyon etkilerine göre düzeltilmesini amaçlayan bir muhasebe uygulamasıdır.

Vergi Usul Kanunu’na göre, enflasyon düzeltmesi sonucunda vergi yükümlülükleri ortaya çıkabilmektedir. Bu kapsamda, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, yanlış ve usulsüz uygulamalara yönelik denetim çalışmalarını başlattı. Denetimler, enflasyon muhasebesini yanlış uygulayan veya suiistimal eden mükelleflere odaklanmaktadır.

İzahı Kabul Edilemeyenler İncelemeye Alındı

VDK Risk Analiz Merkezi tarafından yapılan çalışmalar sonucunda hatalı işlem yaptıkları değerlendirilen mükellefler, uyguladıkları enflasyon düzeltmeleriyle ilgili açıklamalar yapmaları için izaha davet edildi. Yapılan incelemeler neticesinde hatalı uygulama kabul eden mükellefler, yeni beyannamelerini verdiler ve enflasyon muhasebesi uygulamalarında 13,5 milyar liraya yakın artış sağlandı.

Hatalı uygulamalar tespit edilen ve izahları kabul görmeyen mükellefler ise detaylı inceleme sürecine alındı. Bu süreçte tespit edilen mükelleflerle ilgili matrah farkının 80 milyar lirayı aştığı belirlendi. Denetim sürecinin devamında, bu tutarın artması beklenmektedir.

“Mükellef Haklarına Saygı Göstermek Önemli”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin amacının vergi toplamak değil, enflasyon düzeltmelerinin usule uygun şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak olduğunu vurguladı. Şimşek, mükelleflerin beyannamelerini doğru bir şekilde vererek ileride cezalı durumlarla karşılaşmamalarının önemine değindi.

“Dezenflasyon Sürecinde Düzeltme İhtiyacı Azalacak”

Bakan Şimşek, enflasyon muhasebesi denetimlerinin işletmeler ve kamu maliyesi için şeffaf ve güvenilir bir zemin oluşturacağını belirtti. “Dezenflasyon sürecindeki başarıyla, düzeltme ihtiyacının azalacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

AKP’den Kolin Termik Santraline dev ‘teşvik’ ödemesi! ‘Teşvik değil servet transferi’

Soma Kolin Termik Santrali’ne yapılan teşvik ödemeleri, 2025’te büyük bir artış gösterdi. CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, AKP’nin bu yıl şirkete ödediği teşviklerin bir önceki yıla göre katlandığını belirtti. Yavuzyılmaz, artan ödemeleri “servet transferi” olarak nitelendirdi.

Hava aracı ve parçalarının sertifikasyonuna ilişkin usul ve esaslar belirlendi

Hava aracı ve ilgili ürün, parça ve cihazın uçuşa elverişlilik ve çevresel sertifikasyonuna ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Küresel askeri harcamalar arttı

Küresel askeri harcamalar, jeopolitik gerilimlerin artmasının etkisiyle 2024’te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolarla rekor yeniledi.

Yalnızca afet sonrası çözüm olarak görülen konteynerler seçenek haline geldi: Yurttaş çare arıyor

Bir yandan artan fiyatlar nedeniyle konut alamayan diğer yandan deprem nedeniyle güvensiz binalarda yaşamak istemeyen vatandaşın prefabrik konuta ilgisi arttı.

Yatırım hazırlıkları ve işbirlikleri savunma ve havacılık şirketlerine yaradı

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin savunma yatırımlarını artırma kararı alması ve Türkiye ile de bu kapsamda işbirlikleri yapılması, hem küresel hem yurt içindeki savunma şirketlerinin hisselerinde kayda değer yükselişler olmasını sağladı.

Avrasya Tüneli, dünyada Mavi Nokta Sertifikası alan ilk proje oldu!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin dünyada Mavi Nokta Ağı Sertifikası’nı alan ilk ulaştırma projesi olduğunu duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Ülkemizden de ilk defa bir proje Mavi Nokta Ağı Sertifikası aldı. Avrasya Tüneli aynı zamanda dünya genelinde sertifikasyon sürecini başarıyla tamamlayan ilk dört projeden biri oldu.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir