Tarımda Girdi Fiyatları Yükseliyor

Antalya Tarım Konseyi Başkanı: Tarım Mal ve Hizmet Fiyatları Arttı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarında aylık yüzde 5,95, yıllık yüzde 29,02 artış olduğunu belirtti. Çandır’a göre bu rakamlar Ocak ayında 2024 yılından daha düşük seviyelerde gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Verileri

ATB Başkanı Ali Çandır, TÜİK’in açıkladığı Ocak ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’nin değerlendirmesini yaparken, Tarım-GFE’nin Ocak ayında aylık yüzde 5,89 olarak açıklandığını ifade etti. Çandır, bu rakamın 2015 yılından bu yana Ocak aylarının ortalamasının oldukça üzerinde bir artış gösterdiğini vurgulayarak, “Eylül ayından itibaren görülen düşüşler son bulmuş gibi görünüyor” dedi. Tarım-GFE’nin yıllık yüzde 30,49 artış gösterdiğini belirten Çandır, bu rakamın son 9 yılın Ortalama Ocak aylarına yakın olduğunu söyledi.

  • En fazla artış veteriner hizmetlerinde

Ocak ayı Tarım-GFE’nin alt kalemlerini değerlendiren Çandır, tohum, enerji, gübre, ilaç, veteriner hizmetleri, yem ve diğer kategorilerinde fiyatların arttığını açıkladı. Aylık bazda tohumda yüzde 4,17, enerjide yüzde 4, gübrede yüzde 6,79, ilaçta yüzde 2,15, veteriner hizmetlerinde yüzde 32,87, yemde yüzde 2,79 ve diğer kategorilerde yüzde 19,79’luk artışlar gözlendiğini belirtti.

Tarım-GFE Üretici Fiyatlarını Aştı

Çandır, TÜİK tarafından açıklanan Tarım-ÜFE verilerine göre, tarım sektöründe üretici fiyat endeksinde aylık bazda yüzde 2,70 artış yaşandığını söyledi. Yıllık bazda ise artış oranının yüzde 29,89 olduğuna dikkat çekti. Çandır, yurt içi ve yurt dışı üretici enflasyonlarının da tarım sektörünü etkilediğini belirtti.

Manşet Enflasyon Yüksek

Ali Çandır, tüketici enflasyonu TÜFE’nin Ocak ayında aylık yüzde 5,03, yıllık yüzde 42,12 arttığını kaydederek, manşet enflasyonun hala yüksek seviyelerde seyrettiğini ifade etti. Tüketici taraftaki gıda enflasyonunun da yükseldiğini belirten Çandır, bu durumun üreticiler açısından zorlu bir süreç olduğunu söyledi.

Related Posts

AKP’den Kolin Termik Santraline dev ‘teşvik’ ödemesi! ‘Teşvik değil servet transferi’

Soma Kolin Termik Santrali’ne yapılan teşvik ödemeleri, 2025’te büyük bir artış gösterdi. CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, AKP’nin bu yıl şirkete ödediği teşviklerin bir önceki yıla göre katlandığını belirtti. Yavuzyılmaz, artan ödemeleri “servet transferi” olarak nitelendirdi.

Hava aracı ve parçalarının sertifikasyonuna ilişkin usul ve esaslar belirlendi

Hava aracı ve ilgili ürün, parça ve cihazın uçuşa elverişlilik ve çevresel sertifikasyonuna ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Küresel askeri harcamalar arttı

Küresel askeri harcamalar, jeopolitik gerilimlerin artmasının etkisiyle 2024’te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolarla rekor yeniledi.

Yalnızca afet sonrası çözüm olarak görülen konteynerler seçenek haline geldi: Yurttaş çare arıyor

Bir yandan artan fiyatlar nedeniyle konut alamayan diğer yandan deprem nedeniyle güvensiz binalarda yaşamak istemeyen vatandaşın prefabrik konuta ilgisi arttı.

Yatırım hazırlıkları ve işbirlikleri savunma ve havacılık şirketlerine yaradı

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin savunma yatırımlarını artırma kararı alması ve Türkiye ile de bu kapsamda işbirlikleri yapılması, hem küresel hem yurt içindeki savunma şirketlerinin hisselerinde kayda değer yükselişler olmasını sağladı.

Avrasya Tüneli, dünyada Mavi Nokta Sertifikası alan ilk proje oldu!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin dünyada Mavi Nokta Ağı Sertifikası’nı alan ilk ulaştırma projesi olduğunu duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Ülkemizden de ilk defa bir proje Mavi Nokta Ağı Sertifikası aldı. Avrasya Tüneli aynı zamanda dünya genelinde sertifikasyon sürecini başarıyla tamamlayan ilk dört projeden biri oldu.” dedi.