Teşvikli yatırımlarda büyük düşüş! Yüzde 45 azaldı!

2025 Yılına İlk Teşvik Bülteni Yayımlandı: Yatırımlar Ekside Kapandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2025 yılının ilk yatırım teşvik bültenini yayımladı. Geçen yılı yüksek enflasyona karşın ekside kapatan teşvikli yatırımlar, yeni yılın başlangıcında düşüş yaşadı. Ocak ayında teşvik belgeli sabit yatırım tutarı yüzde 44,9 oranında gerileyerek 53 milyar 612 milyon liraya düştü. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 92 milyar 347 milyon lira seviyesindeydi. Aynı zamanda istihdam da yüzde 14,2 oranında azalarak 21 bin 870’ye geriledi.

Teşvik belgesine bağlanan yatırım sayısı 1165 olurken, mega kentlerin bulunduğu 1. bölgede sert bir düşüş yaşandığı görüldü. Diğer yandan 3 ve 4’üncü bölgelerde yatırımlarda artış gözlenirken, diğer bölgelerde azalma yaşandı.

Aralık ayı hariç olmak üzere son bir yılda teşvik belgeli sabit yatırım tutarları sürekli olarak geriledi. Ekonomim’den Hüseyin Gökçe‘nin bildirdiğine göre, bu eğilim 2025 yılı Ocak ayında da devam etti.

2021 yılı Ocak ayındaki 73 milyar 219 milyon liralık teşvik belgeli yatırımlara karşılık, 2025 yılı Ocak ayında düzenlenen 53 milyar 612 milyon liralık yatırım teşvik belgeleri TL cinsinden son 5 yılın en düşük seviyesini temsil ediyor. Bu dönemde enflasyon yüzde 449,5 artarken, teşvik belgeli yatırımlar TL bazında yüzde 26,7 oranında azaldı.

DÖVİZ CİNSİNDEN HESAPLAMADA AZALMA DAHA BÜYÜK

Teşvik belgeli yatırımlardaki azalma, döviz cinsinden değerlendirildiğinde: Ortalama dolar kuru baz alındığında, 2021 yılı Ocak ayında 9,91 milyar dolarlık teşvik belgesi düzenlenirken, bu rakam 2025 yılı Ocak ayında 9,9 milyar dolara geriledi.

1. bölgede yer alan Ankara, İstanbul, İzmir gibi gelişmiş illerde Ocak ayında düzenlenen teşvik belgeleri yüzde 46,7 azalarak 14 milyar 336 milyon liraya geriledi. Fakat Kayseri, Adana ve Denizli’nin bulunduğu 2. bölgede yatırım tutarında yüzde 62,3’lük artışla 19,4 milyar liraya yükseliş yaşandı.

2025 yılı Ocak ayında yapılan 53 milyar 612 milyon liralık yatırımın 30.2 milyar lirası yeni yatırımlardan oluşurken, 21.4 milyar lirası tevsi, 1,9 milyar lirası ise modernizasyon, entegrasyon ve ürün çeşitlendirme yatırımlarından meydana geldi. Sektörel olarak ise, imalat sanayinde 33,6 milyar lira, enerjide 9,1 milyar lira, hizmetlerde 6,8 milyar lira, tarımda 2,1 milyar lira ve madencilikte de 1,8 milyar liralık yatırım gerçekleşti.

Related Posts

TZOB Başkanından hükümete çağrı: Çiftçinin borcu faizsiz ertelensin

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklık ve doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçlarının faizsiz bir yıl ertelenmesini talep etti. Ayçiçeği başta olmak üzere birçok üründe ciddi verim kaybı yaşanıyor.

Kredi kartı olanlar dikkat! Resmen açıklandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamını genişletti. Kurumdan yapılan açıklamada, BDDK’nın, bireysel kredi kartları ve ihtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinin 48 ay ile …

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

Rusya’nın en büyük bankası 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Devlet destek verdi! Batmanlı girişimci yıllık 600 ton kültür mantarı üretiyor

Vatani görevini yerine getirdikten sonra memleketine dönen Gördegir, Beşiri ilçesine bağlı Beşpınar köyünde iki odada kültür mantarı üretimine başladı.