Türkiye’de zeytin ağacı da strese girdi! Yağ verimi ve kalitesi düştü

Zeytin Ağaçları, Türkiye’de Yaşanan Sıcaklık Rekorundan Olumsuz Etkilendi

Birleşmiş Milletler’in 143 ülkeyi değerlendirdiği Dünya Mutluluk Raporu’na göre 98. sırada yer alan Türkiye’de, zeytin ağaçları da sıcak hava koşullarından olumsuz etkilendi.

Bu yılın en sıcak yaz mevsimlerinden biri yaşanması nedeniyle zeytinyağı üretiminin ve kalitesinin düştüğü belirtildi. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) üyesi Zafer Tan, önceki yıllarda 4,3 kilo zeytin meyvesinden 1 kilo zeytinyağı elde edilirken, bu yıl 6 kilo zeytin meyvesinden ancak 1 kilo zeytinyağı elde edilebildiğini ifade etti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü raporlarına göre Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı üretiminin büyük ölçüde kalite ve verim kaybına uğradığı bildirildi. Zafer Tan, aşırı sıcakların zeytin ağaçlarını olumsuz etkilediğini ve bu durumun zeytin çekirdeklerinin iriliğini sağlayamamalarına neden olduğunu belirtti.

Çekirdek İriliği Sağlanamadı

Zafer Tan, aşırı sıcakların zeytin çekirdeklerinin büyümesini engellediğine dikkat çekerek, zeytin ağaçlarının stres altında olduğunu vurguladı. Kuraklığa bağlı olarak sulanamayan zeytinlerin çekirdeklerinin büyümediğini ve irileşemediğini aktardı.

Zeytinyağı Verimi Düştü

Zeytin çekirdek ve meyvelerindeki gelişim eksikliğinin zeytinyağı verimini olumsuz etkilediğini belirten Tan, Türkiye genelinde önceki yıllarda 4,3 kilo zeytin meyvesinden 1 kilo yağ elde edilirken, bu yıl bu oranın 6 kiloya kadar çıktığını açıkladı.

Yağ Fiyatları Düştü

Aşırı sıcakların yağ fiyatlarını da olumsuz etkilediği bilgisini veren Tan, zeytinyağı piyasasında düşüş yaşandığını ifade etti. İspanya’da sızma zeytinyağının fiyatının geçen seneye göre düşerek 4,5 avro seviyesine gerilediğini belirtti.

Related Posts

Dışişleri Bakanı Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Fidan, 17. BRICS Liderler Zirvesi marjında Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü.

Rusya’dan cephe kayıplarına sansür: Veri akışı durduruldu

Rusya Federal Devlet İstatistik Servisi Rosstat, 5 Temmuz 2025 Cuma günü itibarıyla Rusya’daki ölüm oranlarına ilişkin verileri açıklamayı durdurdu. Rus muhalif yayın organı Meduza’nın haberine göre, Rosstat’ın 2025 yılının Ocak-Mayıs dönemine ait …

Son 6 ayda 336 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2025’in ilk 6 ayında erkekler tarafından öldürülen kadın sayısının 336’ya ulaştığını, 145 kadının ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Almanya’da önde gelen döner tedarik şirketi Birtat’ta çalışan işçiler grevde

Almanya’nın önde gelen döner üretim şirketlerinden Birtat’ta çalışan işçiler, sendika ile işveren arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 3 Temmuz’da greve başladı.

Motosikletli şüphelinin valizinden kilolarca uyuşturucu çıktı

Yalova’da polis ekiplerinin durdurduğu motosikletin sürücüsü A.E.’nin valizinde, 3 kilo 750 gram skunk ele geçirildi.

AKP’li belediye, CHP aleyhine resmi sitesinden paylaşım yaptı

AKP’li Devrek Belediyesi’nin resmi sosyal medya hesabından CHP aleyhinde paylaşım yapıldı.