Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Doç. Dr. Veysel Ersan: Karın Ağrısına Dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belirtti. Dr. Ersan, “Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, erken teşhis edilirse tedavi edilebilir, ancak ihmal edilirse hayatı tehdit edebilir. Belirtiler ne kadar hafif olursa olsun, önemsemek gerekir ” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Veysel Ersan, toplumda sıkça görülen “mide problemi, gaz, safra taşı var ama idare ediyorum” gibi yaklaşımların aslında ilerleyen zamanlarda ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Dr. Ersan, şu ifadeleri kullandı:

Karaciğer yağlanması, safra kesesi taşları, safra yolu tıkanıklıkları, hatta karaciğer tümörleri gibi birçok hastalık, genellikle hafif belirtilerle başlar. Hastalar genellikle bu şikayetleri geçici sanarak zaman kaybeder. Oysa erken dönemde tespit edilen bir safra kesesi taşı, basit bir ameliyatla çözülebilirken, geç kalındığında iltihap, pankreatit ya da karaciğer yetmezliği gibi ciddi sonuçlara neden olabilir. Karaciğer sessiz ve dayanıklı bir organdır, uzun süre hastalığı belirti vermeden çalışabilir. Ancak bir noktada geri dönüşü olmayan hasarlar oluşabilir. Bu nedenle özellikle karaciğer hastalıklarının erken teşhisi hayati önem taşır, çünkü bazen sadece bir kan testi bile hayat kurtarabilir.”

“Basit bir ultrason bile hayat kurtarabilir”

Karın sağ üst bölgesindeki ağrı, yemek sonrası mide bulantısı, kronik hazımsızlık, ani kilo kaybı, ciltte sararma gibi belirtileri olan bireylerin vakit kaybetmeden doktora gitmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Ersan, şunları dile getirdi:

Birçok kişi yıllarca bu belirtileri yaşamaya alışmış durumda, ancak sadece basit bir ultrason veya kan testi ile karaciğer ve safra sistemindeki önemli bir problemi erken teşhis edebiliyoruz. Bu da tedavinin başarısını artırır. Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir, ancak ihmal edilirse hayati tehlike oluşturabilir. Belirtiler ne kadar hafif olursa olsun, önem vermek gerekir. Kontrolleri aksatmayın.” (DHA)

Related Posts

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Alerjik rinit baharla birlikte artıyor: Sinüzite dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla salgın hastalıkların yerini alerjik rinitin almaya başladığını belirterek, “Alerjik rinitte burun tıkanıklığı şikâyetinin üzerine ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde, boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de eklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise, sinüslerde biriken akıntılar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.

Dünya astım günü 2025: Astımda doğru inhaler kullanımı neden hayati?

Lokman Hekim Sağlık Grubu İmmünoloji Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Bozkurt, astım tedavisinde hasta-hekim işbirliğinin önemine işaret ederek, tedavi sürecinin, düzenli takip, doğru ilaç kullanımı ve çevresel tetikleyicilerden korunmayla başarılı olacağını belirtti.

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir