Yurt dışına yapılan yatırım, gelen yatırımı solladı: Tutar 62 milyar doları aştı

Türk Yatırımları Yurt Dışında Yükselişte

Son yıllarda artan büyüme isteği, belirsizlikler ve yüksek maliyetler nedeniyle Türkiye’den yurt dışına giden yatırımlar, bu yıl gelen yatırımları solladı. Türkiye’nin yurt dışına gönderdiği yatırım miktarı 6 milyar doları aşarken, gelen yatırım tutarı 5 milyar dolar civarında kaldı. Ülke içindeki gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışındaki yatırımlarının tutarı ise 62 milyar doları geçti.

Türkiye’deki iş insanlarının yurt dışındaki yatırımlarını artırmalarındaki ana nedenler arasında büyüme isteği, maliyet avantajları ve belirsizlikler bulunuyor. Özellikle tekstil ve hazır giyim sektörlerinde maliyet avantajı sunan Kuzey Afrika bölgesi, Türk yatırımlarında önemli bir konuma sahip. Mısır’da Arçelik, İskefe Holding, Hayat Holding, LC Waikiki, Eroğlu Giyim, Doteks ve Yeşim Tekstil gibi birçok büyük şirket Türk yatırımcılarının yatırımları arasında yer alıyor.

Türk yatırımcılarının 2023 yılı sonu itibarıyla 2,146 doğrudan yatırım gerçekleştirdiği belirtilirken, yurt dışına gönderilen yatırım tutarı 6 milyar doları aşarken, gelen yatırım tutarı 5 milyar dolar civarında kaldı. Türk yatırımcılarının yurt dışındaki faaliyetlerinde finans ve sigorta sektörleri yüzde 67.5’lik pay ile ilk sırayı alıyor. Bu faaliyetlerin büyük bir kısmını ise holding şirketlerinin yatırımları oluşturuyor.

Türkiye kaynaklı yurt dışı yatırımlarının en fazla Avrupa’ya yapıldığı görülüyor. 2,146 yatırımın 828’i Avrupa Birliği ülkelerine, 457’si ise Birleşik Krallık, Rusya, Balkanlar, İsviçre, Norveç ve Doğu Avrupa bölgesi gibi ‘diğer Avrupa ülkeleri’ne yapılmış.

Prof. Dr. Erinç Yeldan’a göre, Türkiye’deki belirsizlikler, yüksek enflasyon oranı, baskılanan kur ve sadece faiz odaklı ekonomi politikası nedeniyle yatırımcılar yurt dışına yöneliyor. Yeldan, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma için yapısal reformlara ihtiyaç duyduğunu belirterek, güvenilir bir yatırım ortamının olmaması durumunda gelecekte yatırımcı gidişlerinin devam edeceğini vurguladı.

DEİK Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kübra Orakçıoğlu Kazan ise, Türk firmalarının yurt dışında hangi sektörlere daha fazla yatırım yapmaları gerektiği konusunda arayış içinde olduklarını belirtti. Türk yatırımcıların hızla gelişen pazarlara ilgi gösterdiğini vurgulayan Kazan, Türkiye’nin son yıllarda yurt dışındaki yatırımlarının dinamik bir trend izlediğini ifade etti.

Related Posts

Tayvan döviz rezervleri rekor kırdı

Tayvan’ın Haziran ayı döviz rezervleri, bir önceki ayki 592,95 milyar dolardan yükselerek 598,43 milyar dolarla rekor kırdı. Tayvan Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre bu artışta döviz rezervlerinin getirisinden elde edilen kazançlar ve …

Bakan Göktaş açıkladı! Yangından etkilenen hanelere 12 milyon 260 bin lira kaynak aktarıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bilecik, İzmir ve Hatay’daki orman yangınlarından etkilenen hanelerin acil ve temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla toplam 12 milyon 260 bin lira kaynak aktardıklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirvesi için Azerbaycan’da

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirvesi için Azerbaycan’da

Milletvekili maaşları değişti: İşte zamlı milletvekili ve emekli milletvekili maaşları

Dün açıklanan enflasyon verisiyle birlikte emekli ve memurların maaşında değişikliğe gidildi. Yapılacak artıştan milletvekili ve emekli milletvekilleri de etkilenirken, temmuz ayı itibarıyla alınacak yeni maaşlar belli oldu.

En düşük emekli maaşını AKP’li Güler açıkladı

Temmuz ayı itibarıyla SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşına yapılacak artış oranı yüzde 16,67 oldu. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler en düşük emekli aylığının 14 bin 469 liradan 16 bin 880 liraya çıkarılacağına dair kanun teklifi verdiklerini duyurdu En …

AJet İstanbul’dan Şam’a ilk seferini yaptı

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan (İSG) Suriye’nin başkenti Şam’a yapılan ilk sefer başarıyla icra edildi.