Memur ve Emeklilere Refah Payı Verilmesi Zorunlu!

Memur ve Emeklilere Refah Payı Verilmesi Zorunlu!

Enflasyonla mücadele süreci uzadıkça, geliri giderek eriyen milyonlarca memur ve emekli, Temmuz’daki zam oranlarına odaklandı. Ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele programı ve sıkı tedbirler nedeniyle Ankara’da ek zam beklentileri azalırken, kamu çalışanları ve emekliler için talepler giderek artıyor.

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, memur ve emeklilerin maaşlarına ek olarak refah payı verilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) verilerine göre, Mayıs ayında açlık sınırı 35 bin lirayı, yoksulluk sınırı ise 114 bin lirayı aşmış durumda.

BASK Genel Başkanı Öğretici, “Verilen sözler tutulmadı, sabit gelirli bireylerin durumu her geçen gün daha da kötüleşiyor” ifadesinde bulundu. Ayrıca, “Türk-İş’e göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gereken aylık gıda harcaması (açlık sınırı) 35 bin 174 liraya yükseldi. Bu tutara giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi diğer zorunlu harcamalar eklendiğinde (yoksulluk sınırı) toplamda 114 bin 576 liraya ulaşılıyor. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 45 bin 488 liraya çıkmış durumda” dedi.

Öğretici, mevcut durumun ciddiyetine dikkat çekerek, “Asgari ücret 28 bin 75 lira, ortalama emekli sandığı aylığı 26 bin 54 lira, Bağ-Kur ve SSK emekli aylığı 20 bin lira, ortalama memur maaşı ise 63 bin lira. Sabit gelirliler bu koşullarda ne yapabilir?” diye sordu.

Türk-İş’in verilerine göre, Mayıs ayındaki açlık sınırı, 28 bin 75 liralık asgari ücreti 7 bin 99 lira geride bıraktı. En düşük emekli maaşı ile açlık sınırı arasındaki fark ise 15 bin 174 liraya yükseldi. Yoksulluk sınırı ise 114 bin 576 liraya ulaşarak, asgari ücretin dört katına çıkmış durumda. Yoksulluk sınırı, en düşük emekli maaşının 5.7 katına kadar yükselmiştir.

Bu veriler ışığında, memur ve emeklilerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi için acilen refah payı verilmesi gerektiği açıkça ortada.

Author: Tolga Doğan