Yalnızca afet sonrası çözüm olarak görülen konteynerler seçenek haline geldi: Yurttaş çare arıyor

Artan Konut Fiyatlarıyla Alternatif Çözümler: Konteyner ve Prefabrik Evler

Ev sahibi olma hayali kuran ancak artan konut fiyatlarıyla karşı karşıya kalan ve deprem riskine karşı güvende hissetmeyenler, alternatif konut çözümlerine yöneliyor. Son dönemde özellikle konteyner ve prefabrik evlere ilgi artıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ne göre, kendi evlerinde yaşayanların oranı yüzde 56.1’e geriledi. Bu düşüşte, konut fiyatlarındaki artış etkili olmakta. TÜİK Konut Fiyat Endeksi’ne göre, Türkiye genelinde konut fiyatları 2021 yılından bu yana reel olarak yüzde 300’ün üzerinde arttı. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde bu artış daha belirgin. Yüksek inşaat maliyetleri, arsa fiyatlarındaki yükseliş ve işçilik ücretlerindeki artış, alternatif konut çözümlerine olan talebi artırdı.

Deprem güvenliği, düşük maliyet ve hızlı üretim avantajları nedeniyle son yıllarda konteyner evlere ilgi arttı. İstanbul gibi büyük şehirlerde ortalama 3-5 milyon liralık dairelerin yanında, hazır arsası olan bireyler konteyner evlere yarı fiyatına sahip olabiliyor.

Tarım Alanlarına Yoğun İlgi

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, 2023 yılında tarım arazilerinin amacı dışında kullanım oranı bir önceki yıla göre yüzde 5 arttı. Kaçak yapılaşmaların büyük bir kısmı konteyner ve prefabrik evlerden oluşuyor.

Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, pandemi, deprem ve ekonomik kriz gibi faktörlerin güvenli konut ihtiyacını artırdığını belirtti. Şimşek, “Yüksek maliyetli şehir içi evler yerine, doğayla iç içe olmak isteyenler prefabrike evlere yöneliyor” dedi. Ancak Şimşek, bu tür yapıların geçici konut sınıfında olduğunu vurguladı.

Şimşek, pandemi sonrasında bir milyondan fazla arazi satışı olduğunu ancak bu satışların çoğunun tarım arazilerinde gerçekleştiğini paylaştı. Şimşek, “Bu nedenle birçok konteyner ev, kaçak olarak tarım alanlarına yerleştiriliyor. Planlı imar alanlarında ise daha kalıcı modüler evlerin inşa edildiğini görüyoruz, ancak bu oran henüz düşük” dedi.

250 Bin TL’den Başlayan Fiyatlar

Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, 23 Nisan’da Marmara’da meydana gelen deprem sonrasında “mobil ev” konseptine olan ilginin arttığını belirtti. Yasal düzenlemelerin etkisiyle prefabrik evlere olan talebin bir miktar azaldığını belirten Özelmacıklı, “Konteyner evler genellikle köy yakınlarındaki imarlı arazilere kuruluyor. Ancak tarım arazilerinin korunmasına yönelik sıkı denetimler bulunmakta. Bu sebeple ev kurulmadan önce mutlaka yasal kontrollerin yapılması gerekmekte” dedi.

Özelmacıklı, prefabrik ev fiyatlarının en uygununun 40 metrekarelik bir yapının 250 bin TL civarında başladığını ve maliyetin büyüklüğe ve kaliteye göre arttığını belirtti.

Related Posts

Hava aracı ve parçalarının sertifikasyonuna ilişkin usul ve esaslar belirlendi

Hava aracı ve ilgili ürün, parça ve cihazın uçuşa elverişlilik ve çevresel sertifikasyonuna ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Küresel askeri harcamalar arttı

Küresel askeri harcamalar, jeopolitik gerilimlerin artmasının etkisiyle 2024’te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolarla rekor yeniledi.

Yatırım hazırlıkları ve işbirlikleri savunma ve havacılık şirketlerine yaradı

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin savunma yatırımlarını artırma kararı alması ve Türkiye ile de bu kapsamda işbirlikleri yapılması, hem küresel hem yurt içindeki savunma şirketlerinin hisselerinde kayda değer yükselişler olmasını sağladı.

Avrasya Tüneli, dünyada Mavi Nokta Sertifikası alan ilk proje oldu!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin dünyada Mavi Nokta Ağı Sertifikası’nı alan ilk ulaştırma projesi olduğunu duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Ülkemizden de ilk defa bir proje Mavi Nokta Ağı Sertifikası aldı. Avrasya Tüneli aynı zamanda dünya genelinde sertifikasyon sürecini başarıyla tamamlayan ilk dört projeden biri oldu.” dedi.

Sadece o ilde 2 milyon TL’nin altına ev satılıyor

Endeksa’nın oluşturduğu ‘Türkiye’de konut piyasası analizleri’ raporunda, ortalama konut fiyatı 4 milyon 89 bin TL olarak belirlendi. Raporda ortalama konut fiyatının 2 milyon TL’nin altında kaldığı tek bir şehir yer alıyor.

Bakan Uraloğlu: 23 yılda demir yollarına 63 milyar dolarlık yatırım yaptık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demir yollarında büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, 23 yılda yaklaşık 63 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı. Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nda yüzde 92 ilerleme sağlanırken, seyahat süresi 50 dakikaya düşecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir